Decentralizirane financije (DeFi)!

U svijetu kriptovaluta pojam Decentraliziranih financija (DeFi) je vrlo često i redovno korišten. Danas imamo već i kategoričke podijele na vrstu kriptovaluta koje se izravno i neizravno bave kriptovalutama u svezi sa decentraliziranim financijama.

Aktualne kolumne

Uvod

U svijetu kriptovaluta pojam Decentraliziranih financija (DeFi) je vrlo često i redovno korišten. Danas imamo već i kategoričke podijele na vrstu kriptovaluta koje se izravno i neizravno bave kriptovalutama u svezi sa decentraliziranim financijama. U ovoj kolumni vas upoznajem sa značenjem ovog termina.

Izvor: exodus.com

Definicija

Decentralizirane financije (DeFi) kategorički ne možemo izravno svrstati niti u tehnički niti u pravni rječnik. Ovaj pojam se ponajviše koristi u smislu rasprava o razvoju i budućnosti financija, te regulaciji istih. Za razliku od centraliziranih financija gdje uvijek imamo prisustvo neke treće osobe, koju nazivamo i posrednikom (banke, brokeri), kod decentraliziranih financija izbjegavamo susrete i korištenje posrednika u bilo kojem obliku. Upravo zato decentralizirane financije su budućnost investiranja i financija, ali i zaštite privatnosti podataka i informacija korisnika.

Izvor: coinloan.com

Tradicionalne financije i podjela

Sama poanta financija se vrti oko posrednika koji spajaju sve korisnike zajedno. U ovom slučaju posrednici poput banaka, brokera i financijskih institucija na taj način ostvaruju veliki profite.

“Banka je mjesto na kojem vam pozajamljuju kišobran kada je sunčano vrijeme i traže da ga vratite kada počne kiša.”

Robert Frost

Kada korisnici imaju lokalni pristup uslugama poput ulaganja, štednji, osiguranja, te se uslugu ne pružaju na mjestu pristupa. Umjesto toga financijska tržišta grupiraju se u lokalnim i globalnim pristupnim točkama.

Pojam decentralizacije se smatra jednom od temelja blockchain tehnologije i kriptovaluta općenito. Kripto transakcije se provode bez prethodnog odobrenja i regulacija, te bez visokih bankarskih naknada. Simpatizeri Decentraliziranih mjenjačnica (DEX) smatraju da upravo Binance i Coinbase donose u svijet kriptovaluta centralizirane faktore, jer oni imaju mnoge značajke tradicionalnih banaka.

Na decentraliziranoj kripto burzi povezujete svoj novčanik za kriptovalute sa softverom koji radi na web stranici DEX-a. Ako želite kupiti ili zamijeniti kripto imovinu, jednostavno navedite što tražite. Aplikacija decentralizirane burze vam daje cijenu, a ako odobrite, prihvaćate transakciju. Nikada se ne prijavljujete, ne navodite ime ili adresu e-pošte, niti kreirate račun.

Izvor: http://youtube.com

Tri ključna zakona na kojima počiva DeFi!

DeFi proizlazi iz tri važna obrasca u tehnološkoj evoluciji: Mooreov zakon, Kryderov zakon i još jedan obrazac za koji, koliko znamo, još nema konkretnog naziva.

Mooreov zakon je opažanje da se broj tranzistora u gustom integriranom krugu udvostručuje otprilike svake dvije godine. Promatranje je nazvano po Gordonu Mooreu, suosnivaču tvrtke Fairchild Semiconductor i izvršnom direktoru Intela, koji je 1965. godine opisao udvostručenje svake godine u broju komponenta po integriranom krugu.

Izvor: wikipedia.org

Mark Kryder vjerovao je da će se gustoća prostornog pohranjivanja magnetskog diska udvostručiti svakih trinaest mjeseci. Kryderov zakon izašao je i stekao popularnost 2005. godine.

Kryder je bio dovoljno optimističan da vjeruje da ćemo do 2020. godine moći imati 40 terabajta pohrane na 2,5-inčnom disku, a to bi nas koštalo samo 40 dolara. Od tada se stopa rasta diskovne memorije naziva Kryderovom stopom.

Ovaj je zakon, međutim, odavno zastario u mnogim industrijama. Iako ukupni kapacitet pohrane i dalje raste, Kryderova predviđanja nisu se ostvarila, a Kryderova stopa značajno je opala tijekom godina koje su prethodile 2020. i danas.

Treći faktor koji omogućuje decentralizirane financije je ogroman rast koji smo vidjeli u komunikacijskoj propusnosti u kombinaciji sa smanjenjem troškova.

Izvor: coinmoch.com

Korijeni decentraliziranih financija su postavljeni na skraćenici ABCD:

  • Slovo A predstavlja Artificial intelligence ili umjetnu inteligenciju.
  • Slovo B je blockchain tehnologija.
  • Slovo C označuje Cloud.
  • Posljednje slovo D se odnosi na data (velike ili male podatke).

Prednosti decentraliziranih financija!

Upravo ono o čemu smo već pričali, a to je da ne trebate brokerski ili bankarski račun, ne morate imati kartice, vašu osobni podaci nisu potrebni. Nadalje, brzina transakcija je ogromno, što je veliki plus naspram tradicionalnih banaka.

Sve ovo navedeno i obrađeno u ovoj kolumni je pokazatelj mogućnosti i prednosti koje nude decentralizirane financije (DeFi).

Ostale kolumne s portala: Analiza kripto mjenjačnica za 2022. godinu!

Posljednje objave