Blockchain u 2024: On-chain analiza ključnih trendova

Share

U 2024. godini, blockchain tehnologija nastavlja se dinamično razvijati, utječući na različite sektore izvan decentraliziranih financija (DeFi). Cilj nam je istražiti ključne trendove koji oblikuju ovu industriju, pružajući uvide u inovacije i sinergiju sa drugim tehnologijama uz asistenciju blockchain servisa DefiLlama.

Inovacije koje vidimo kod L1 i L2 chainova

Iako su napretci Ethereuma često u prvom planu rasprava o L1 skalabilnosti, on nije jedini protokol koji gura granice onoga što blockchain tehnologija može postići. Ekosistem blockchaina prepun je L1 rješenja, svaki doprinosi jedinstvenim pristupima skalabilnosti, sigurnosti i učinkovitosti.

Na primjer, Solana, poznata po svojoj izrazitoj brzini transakcija i niskim troškovima na račun decentralizacije, koristi novi mehanizam Proof of History (PoH) u kombinaciji s PoS, nudeći visoko učinkovitu alternativu za razvojne programere i korisnike DApp-a. Te značajke čine je privlačnom platformom za aplikacije decentraliziranih financija (DeFi) i žarištem za najnoviji trend u kripto prostoru – memecoine.

Prikaz prvih 10 chainova za najvećom zaključanom vrijednosti (TVL), Izvor: DefiLlama

S druge strane, Polkadot i Cosmos uvode interoperabilnost u L1 ekosustav, omogućavajući različitim blockchainima da komuniciraju i dijele resurse bez problema, čime se proširuju mogućnosti pojedinačnih mreža.

Kako blockchain prostor sazrijeva, svjedočimo pojavljivanju specijaliziranih L1 protokola prilagođenih specifičnim slučajevima upotrebe. Ti blockchaini, kao što je Sei, dizajniran prvenstveno za DeFi aplikacije, nude optimizirana okruženja za svoje niše, rješavajući jedinstvene izazove i zahtjeve različitih blockchain aplikacija.

Base, razvijen od strane Coinbasea, predstavlja skalabilno rješenje izgrađeno na Optimism L2 rješenju koje se oslanja na Ethereum blockchain kao svoju temeljnu platformu. Zahvaljujući impresivnoj korisničkoj bazi, Base brzo privlači pažnju i stvara reputaciju u blockchain svijetu.

Sui i Aptos privukli su pažnju zbog svoje upotrebe programskog jezika Move, inicijalno razvijenog za Metin (ex. Facebook) projekt Diem, koji nudi poboljšanu razinu sigurnosti i fleksibilnosti upravljanja imovinom. Sui-jeva značajka “uzročnog redoslijeda” (engl. Causal ordering) omogućuje određenim transakcijama da zaobiđu globalni konsenzus, dodatno povećavajući brzinu i učinkovitost. Aptos-ova premisa je optimizirati redoslijed transakcija kako bi se povećao paralelizam. S fokusom na sigurnost, Aptos uključuje Move Prover za formalnu provjeru ugovora, osiguravajući sigurnost ugovora.

Non-EVM chainovi koji bilježe porast korisnika, Izvor: DefiLlama

Near, u početcima AI projekt, dobiva na važnosti u povezivanju AI tehnologija i blockchaina. Uz raznovrsne user-friendly decentralizirane aplikacije predstavlja inovativne značajke poput sloja dostupnosti podataka (engl. Data availability) i apstrakcije računa (engl. Account abstraction). Apstrakcija računa pojednostavljuje interakciju korisnika s blockchain aplikacijama, strukturirajući procese i smanjujući složenost korištenja. Sloj dostupnosti podataka osmišljen je za pružanje infrastrukture za obradu opsežnih skupova podataka bez kompromitiratnja performansi te osigurava da su informacije lako dostupne i provjerljive unutar mreže.

Što se događa u DeFi-ju

Liquid restaking dobiva na značaju u DeFi prostoru, omogućavajući korisnicima da zadrže likvidnost svojih tokena i nastave sudjelovati u DeFi-ju dok istovremeno ostvaruju nagrade za staking. Isto tako, decentralizirane burze (DEX-ovi) su sve prisutnije nudeći sigurniju i transparentniju alternativu korisniku od centraliziranih burzi (CEX-evi).

Liquid Restaking

Likvidno zaključavanje sredstava istaknulo se kao jedan od trendova u prostoru DeFi-a, privlačeći pažnju investitora i entuzijasta. Ovaj koncept omogućava korisnicima da “stakeaju” svoje tokene unutar protokola za zaključavanje sredstava, zadržavajući pritom likvidnost kroz izdavanje tokena likvidnog zaključavanja sredstava (LSTs) koji se može koristiti za druge aktivnosti na DeFi-ju. Ovaj koncept, koji je popularizirao protokol poput EigenLayera, omogućuje korisnicima pristup zaključanim sredstvima kroz likvidne staking tokene (LST)

Liquid restaking protokoli sa najviše zaključane vrijednosti, Izvor: DefiLlama

Decentralizirane mjenjačnice (DEX)

Decentralizirane burze (DEX-ovi) postaju sve popularnije zbog njihove sposobnosti da omogućuju korisnicima trgovinu kriptovalutama izravno, bez posrednika. Ova direktna trgovina smanjuje rizik od hakerskih napada, lošeg upravljanja sredstvima i drugih sigurnosnih problema koji su česti na centraliziranim mjenjačnicama. Osim toga, regulativni pritisci koji se povećavaju na centralizirane burze potiču korisnike da traže alternative koje nude veću privatnost i manje restrikcija, čineći DEX-ove sve privlačnijim.

Uniswap, DEX na Ethereumu, ističe se svojom jednostavnošću za korištenje i velikim bazenima likvidnosti. Na Solana blockchainu, DEX-ovi poput Raydiuma i Orce dobivaju na popularnosti zahvaljujući Solaninoj brzini i niskim troškovima transakcija dok se povećano korištenje može primjetiti i na Ethereumovim L2s, Arbitrum-u, Base-u i Blast-u.

Decentralizirane mjenjačnice sa najviše zaključane vrijednosti, Izvor: DefiLlama

Zašto su Airdropovi postali popularni

Airdropovi su u bull tržištu doživjeli porast popularnosti, postavši ključna marketinška strategija za blockchain projekte. Nedavni porast aktivnosti airdropa pripisuje se pozitivnom tržišnom sentimentu, gdje povećana vrijednost i interes za kriptovalute čine airdropove privlačnom ponudom za projekte i sudionike. Ovaj trend posebno je izražen u ekosustavima poput Ethereumovih Layer 2 rješenja, Solane i Avalanchea.

Ključne svrhe airdropova:

  1. Angažman Zajednice: Airdropovi su učinkoviti u izgradnji i održavanju zajednice projekta. Nagrađivanjem ranih korisnika i aktivnih članova zajednice, projekti njeguju osjećaj lojalnosti i angažmana.
  2. Decentralizacija Vlasništva Tokena: Široka distribucija tokena pomaže decentralizirati vlasništvo, smanjujući rizik od manipulacije tržišta od strane nekoliko vlasnika i usklađujući se s decentraliziranim etosom blockchain tehnologije.
  3. Poboljšanje Sigurnosti: Šira distribucija tokena također može doprinijeti sigurnosti mreže, jer potiče veću skupinu vlasnika tokena da sudjeluju u procesima upravljanja i validacije mreže.

U nadolazećoj kolumni pokriti ću kako je institucionalno prihvaćanje Bitcoin ETF-a utjecalo na sektor tokenizacije imovine (Real-World Assets) i temu kako blockchain u sinergiji sa AI-jem potencijalno može pomoći u demokratizaciji AI-ja obzirom da strukutura incentiva prilično dobro funkcionira kod blockchaina.

Do tada vas pozdravljam sa porukom da iskoristite ostvarene profite u off-chain svijetu. Sudjelovanje na svjetskim blockchain konferencijama i side eventima može vas obogatiti sa brojnim poznanstvima i nezaboravnim iskustvima, a također može vam i pronaći potencijalni posao u crypto svijetu.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik