Analiza kripto mjenjačnica za 2022. godinu!

Ukoliko ste novi u svijetu kriptovaluta i spremni ste započeti avanturu sa ovim oblikom investicija, prvo što morate odlučiti je koju ćete kripto mjenjačnicu odabrati.

Aktualne kolumne

Ukoliko ste novi u svijetu kriptovaluta i spremni ste započeti avanturu sa ovim oblikom investicija, prvo što morate odlučiti je koju ćete kripto mjenjačnicu odabrati. Kao što brokeri služe za kupovanje dionica, u ovom slučaju kripto mjenjačnice služe za kupovanje kriptovaluta. U današnjoj kolumni pojasnit ću vam što su kripto mjenjačnice, koja im je uloga, prikazat ću vam neke primjere mjenjačnica, te ću vam predstaviti neke najkvalitetnije u ovom trenutku.

Što je kripto mjenjačnica i kako funkcionira?

Kripto mjenjačnica je mjesto gdje možete kupovati i prodavati kriptovalute poput Bitcoina, Ethereuma ili Cardana. Mjenjačnice kriptovaluta rade poput drugih platformi za trgovanje. Pomoću njih možete kreirati različite vrste naloga, poput onoga za kupovinom, prodajom, limit nalozi itd.

Kvalitetnije kripto mjenjačnice podržavaju napredne mogućnosti za trgovanje, poput korištenja marginalnog računa i trgovanja futuresima. Ipak, ovakve funkcije su moguće većinom za stanovnike Sjedinjenih Američkih Država. Od ostalih mogućnosti, navodim i dodatke poput “stejkanja” vaših kriptovaluta, zatim zarađivanje kamata na posuđivanje vaših coinsa itd. Ono što razliku kvalitetnije mjenjačnice od ostalih jest ponuda edukativnih programa i sadržaja koji će vas obučiti osnovama trgovanja i pojasniti kripto terminologiju.

Izvor: Coinmarketcap

Na fotografiji iznad možemo vidjeti listu kripto mjenjačnica, koje su poredane prema ocjeni od strane Coinmarketcap-a.

Vrste kripto mjenjačnica?

Ako općenito promatramo, imamo dvije kategorije kripto mjenjačnica. U prvu spadaju centralizirane mjenjačnice, a u drugu decentralizirale. Obje imaju određene karakteristike i specifičnosti.

Centralizirane mjenjačnice (CEX), su vođene od strane jedne organizacije. Centralizirane mjenjačnice pojednostavljuju kupovinu i prodaju kriptovaluta na način konverzije gotova novca (FIAT) poput dolara i eura u kriptovalute. Većina kripto trgovanja se obavlja putem ovih platformi. Kao nedostatak, navodi se potreba za privatnim podacima, poput imena, prezimena, osobnih dokumenata. Drugi, možda veći nedostatak je opasnost od hakiranja sredstava. U ovom slučaju sredstva držite na platformi koja je moguća meta hakerskih napda.

Decentralizirane mjenjačnice (DEX) raspodjeljuju odgovornost za verifikaciju kripto naloga. Njihovo funkcioniranje je bez usluga treće strane. Umjesto toga trgovine se obavljaju putem izravne razmjene (peer to peer). Idealan model za decentralizirane razmjene bi bila Decentralizirana autonomna organizacija (DAO), što je zapravo transparentna organizacija, računalno zastupljena. Nedostatak ovakve platforme je složenija upotreba za krajnjeg korisnika, od sučelja pa sve do konverzije kriptovaluta.

Izvor: biswap.zendesk.com

Kako odabrati kripto mjenjačnicu?

Jedan od glavnih parametara koje promatramo su naknade. Od naknada, ističem “trading fees” i “withdrawal fees” kao dva ključna elementa. Nakon ova dva parametra, treba uzeti u obzir sigurnost, volumen trgovanja, edukacijske mogućnosti pristup mjenjačnice broju kriptovaluta koje želite kupiti.

Kako su kriptovalute postale sve popularnije i vrijednije, tako su postale i meta hakerima. Vodeće mjenjačnice poput Binancea i KuCoina su bile već do sada hakirane, što je rezultiralo sa desetcima milijuna dolara gubitaka. Ipak, praksa je pokazala da mnoge mjenjačnice nadoknađuju novac onima koju su izgubili svoju imovinu. Najbolja zaštita je ipak prebacivanje vaših kriptovaluta na “cold wallete”.

Uvijek je poželjno provjeriti i dostupnost kriptovaluta na određenim mjenjačnicama. Nemaju sve kripto mjenjačnice isti broj dostupnih kriptovaluta. Detaljnije možete provjeriti putem Coinmarketcap stranice gdje odaberete kriptovalutu koja vas zanima, pa na taj način možete vidjeti gdje su sve izlistani tokeni za kupovinu.

Izvor: Coinmarketcap

Nadalje, dostupnost kriptovaluta nije dovoljna sama po sebi ukoliko se ne trguje s njima. Tu dolazi u igru likvidnost, jer je poželjno da su kriptovalute likvidne, što znači da jednostavno možete razimijeniti novac za njih i obrnuto. Niska likvidnost može biti problem u trenutku prodaje kriptovaluta, jer biste mogli se naći u situaciji da prodajete po nižoj cijeni nego što želite.

Prema analizi Coinmarketcapa, gledano prema odjeljku “exchange score” prva tri mjesta zauzimaju:

  1. Binance
  2. FTX
  3. Coinbase

Prilikom izbora vaše kripto mjenjačnice uzmite u obzir sve navedeno u ovoj kolumni, te usporedite sve ključne parametre.

Posljednje objave