NVIDIA pobijedila očekivanja Wall Streeta

Share

Tehnološki div Nvidia nadmašila je očekivanja Wall Streeta svojim najnovijim kvartalnim izvješćem o zaradi. Ovaj div u tehnološkom sektoru, poznat po svojem vodećem položaju u sektoru umjetne inteligencije (AI), objavio je prihod od 22,1 milijarde dolara za kvartal, što značajno nadmašuje očekivanih 20,4 milijarde dolara.

Pod vodstvom izvršnog direktora Jensena Huanga, Nvidia ne samo da je zadržala svoj niz nadmašivanja očekivanja analitičara, već je također pokazala porast prodaje od 265% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Rast Nvidije pripisuje se rastućoj potražnji za AI tehnologijama, u kojoj napredne računalne platforme Nvidije igraju ključnu ulogu. Prihod od 12,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu, što označava zadivljujući rast profita od 769% u odnosu na prethodnu godinu, odražava učinkovito kapitaliziranje Nvidije na toj potražnji.

Performanse tvrtke imaju efekt vala na tehnološku industriju, utječući na sentiment investitora i vrednovanje poduzeća usmjerenih na AI. Sposobnost Nvidije da konstantno nadmašuje očekivanja tržišta potvrđuje snažan rast i usvajanje AI tehnologija u različitim industrijama, od igara i zabave do autonomnih vozila i podatkovnih centara.

Buđenje interesa za dionice Nvidije odražava interes i potražnju za ubrzivačima umjetne inteligencije. Grafičke kartice tvrtke, koje su prvotno dizajnirane za renderiranje kompleksnih grafika, sada su ključne u obuci AI algoritama, obrađujući masivne računalne opterećenja s neviđenom učinkovitošću.

Na konferenciji za analitičare nakon objave rezultata, Huang je rekao da se ne može “razumno” očekivati da će moći zadovoljiti potražnju za svojim čipovima.

“Generativna AI pokrenula je potpuno novi ciklus investicija”, rekao je Huang. To će dovesti do udvostručenja instaliranog bazena podataka na svijetu tijekom sljedećih pet godina i “predstavljati godišnju tržišnu priliku u stotinama milijardi”.

Može li Nvidia Pratiti Potražnju?

Nvidia predviđa prihod od 24 milijarde dolara za tekući kvartal, čime tvrtka postavlja nove standarde za svoje poslovanje, ali i postavlja letvicu za cijelu AI industriju.

Ovo je treći uzastopni kvartal u kojem tvrtka izvještava o rekordnim profitima i prodaji, te očekuje se prihod od 24 milijarde dolara u tekućem kvartalu, nadmašujući procjene analitičara od 22,2 milijarde dolara prema podacima LSEG-a.

Ipak, ograničenja u opskrbi Nvidia H100 GPU čipova postavljaju pitanja o kapacitetu poluvodičke industrije da prati eksplozivni rast potražnje za AI tehnologijama. Nesrazmjer ponude i potražnje istaknuo je Elon Musk, koji je javno žalio zbog nemogućnosti njegove tvrtke da ih brzo nabavi.

Izvor: CCN

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik