NVIDIA (NVDA) u padu od 14,4% u zadnjih 5 dana

Share

Veliki tehnološki div NVIDIA bilježi masivan pad od 14,4% u posljednjih 5 dana, trend koji sugerira mogući obrat u prenapuhanim dionicama. Kontinuirani pad cijene dionica NVIDIA-e čini se kao indikacija da se ekosustav Umjetne inteligencije (AI) kreće prema medvjedjem tržištu, pri čemu neki sugeriraju da “AI balon” puca.

Izvršni direktor Bryan Beal iznio je svoje mišljenje o situaciji na X, jasno ističući da se AI balon neće raspuknuti. Poduzetnik je primijetio da mnogi ljudi nisu shvaćali da NVIDIA direktno nije uključena u proizvodnju čipova. Umjesto toga, tvrtka je odgovorna za dizajn poluvodiča dok ih tvrtka Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) Limited proizvodi.

U svom postojanju, neki od ključnih klijenata NVIDIA-e bili su Meta, Amazon, OpenAI, Microsoft, Google, itd. Nedavno, mnogi od ovih klijenata odlučili su sami dizajnirati svoje AI čipove, uzrokujući gubitak značajnog dijela tržišta za NVIDIA-u. Prije nekoliko dana, Intel i Google predstavili su Gaudi 3 i Axion čipove, natječući se s NVIDIA-inim nedavno lansiranim AI čipom Blackwell.

Nagli povlačenje ovih tvrtki vjerojatno je doprinijelo padu cijene dionica NVDA-a u posljednjih nekoliko dana. Iako je to pokazalo prijetnju za NVIDIA-u, to označava početak tržišta AI-a općenito, što implicira da “AI balon” još nije pukao.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik