Novčanici poput MetaMask-a trebaju nadogradnje!

Ako realno pogledamo većina kripto novčanika izgledaju kao da su napravljeni za developere..

Aktualne kolumne

Ako realno pogledamo većina kripto novčanika (Metamask) izgledaju kao da su napravljeni za developere. U praksi to postaje sve veći problem, jer sve više raste potreba za primjenom za sigurnošću kriptovaluta, ali i praktičnom upotrebom.

Izvor: https://beursbrink.com/

Nakon Ethereumovog dugoočekivanog “The Mergea“, idealno je vrijeme za razmišljanje o tome kako možemo poboljšati pametne ugovore. U biti aplikacije koje se pokreću na lancima blokova, pametni ugovori vitalna su komponenta naših Web3 aplikacija. Ali interakcija s njima i dalje je prilično nezgodna, posebno za one koji nisu programeri. Mnogi od incidenata u kojima korisnici gube svoju kripto imovinu uzrokovani su pogrešnim ili zlonamjernim pametnim ugovorima.

Mnogi razvojni programeri Web3 aplikacija, kazuju da je ovo izazov o kojem često razmišljaju, pogotovo jer se valovi novih korisnika nastavljaju uključivati ​​u razne blockchain aplikacije. Kako bi u potpunosti vjerovali pametnom ugovoru, potrošači trebaju točno znati što će učiniti kada izvrše transakciju – jer za razliku od svijeta Web2, ne postoji telefonska linija za korisničku podršku koja bi se mogla nazvati i vratiti sredstva ako nešto pođe po zlu. No trenutačno je gotovo nemoguće znati je li pametni ugovor siguran ili pouzdan.

Kada Web3 aplikacija napravi nalog pametnom ugovoru, ne znate točno što će transakcija učiniti dok to stvarno ne učinite. Hoće li mintovati vaš nezamjenjivi token (NFT) ili će vaš novac i tokene poslati hakeru? Ova nepredvidivost vrijedi za sve online aplikacije, naravno, ne samo za Web3 aplikacije.Vrlo je teško predvidjeti što će se dogoditi. Ali to je veći problem u svijetu Web3 budući da većina ovih aplikacija sama po sebi ima visoke uloge (izgrađene su za rukovanje vašim novcem), a potrošači imaju tako malo zaštite.

Na mnogo načina, novčanici poput MetaMask-a izgledaju kao da su stvoreni za programere. Prikazuju puno detaljnih tehnikalija i detalja blockchaina koji su korisni pri izradi aplikacija.

Problem s tim je što i oni koji nisu programeri također koriste MetaMask — bez razumijevanja što to sve znači. Nitko nije očekivao da će Web3 postati mainstream tako brzo, a novčanici nisu sasvim uhvatili korak s potrebama svoje nove baze korisnika.

Izvor: https://cointelegraph.com/

Ovdje vidimo primjer jedne transkacije sa MetaMask walleta. Vidimo adresu pametnog ugovora s kojim smo u interakciji, web mjesto koje je pokrenulo transakciju, a zatim puno detalja o sredstvima koja šaljemo ugovoru. Međutim, nema naznaka o tome što ovaj ugovorni poziv radi niti bilo kakvih pokazatelja da je s njim sigurno komunicirati.

Ono što bismo stvarno željeli vidjeti su signali koji nam kao krajnjim korisnicima pomažu da odredimo vjerujemo li ovoj transakciji pametnog ugovora ili ne. Kao analogija, razmislite o malom zelenom ili crvenom katancu u adresnoj traci modernih web preglednika, koji označava je li veza šifrirana ili ne. Ovaj indikator označen bojom pomaže neiskusne korisnike odvratiti od potencijalnih opasnosti, dok ga napredni korisnici mogu lako ignorirati ako žele.

Kao vizualni primjer, ovdje su dva modela brzog dizajna korisničkog iskustva (UX) MetaMask transakcija – jedan koji će vjerojatno biti siguran, a drugi koji je manje siguran.

Izvor: Cointelegraph

U susret velike prihvaćenosti i korištenja raznih walleta, postoje još mnoge nadogradnje da bismo imali i u praksi jednostavna korištenja istih.

Izvor: Cointelegraph

Ostale vijesti s portala:

Posljednje objave