Kamatne stope za hipotekarne kredite pale na 6.84%

Share

U srijedu su kamatne stope za 30-godišnje fiksne hipotekarne kredite pale na 6.84%. Ovo smanjenje je došlo nakon što su prethodno bile na 7.09%. Ova vijest donosi malo olakšanja onima koji su u potrazi za finansiranjem za kupovinu nekretnina. Freddie Mac je istakao da su ovo već pete uzastopne sedmice u kojima su kamatne stope iznad 7%, pa smanjenje stvara nadu da bi se mogla uspostaviti tendencija snižavanja.

Smanjenje kamatnih stopa pokrenuto je nadom da bi centralne kamatne stope mogle biti smanjene do ljeta. Veći kreditori kao što su Barclays, HSBC i TSB već su najavili smanjenja fiksnih kamatnih stopa za hipotekarne kredite, što sugeriše da bi i drugi kreditori mogli pratiti isti trend. Finansijski stručnjaci očekuju daljnje smanjenje kamatnih stopa, a to se pripisuje nedavnom padu swap stopa, koji su važan indikator za formiranje cijena hipotekarnih kredita.

Iako Banka Engleske nije promijenila kamatne stope ovog mjeseca, guverner Andrew Bailey je nagovijestio moguće smanjenje u ljetnim mjesecima, pod uvjetom da inflacija nastavi padati. U Sjedinjenim Državama, usporavanje inflacije u travnju izazvalo je spekulacije o mogućem smanjenju kamatnih stopa, što je imalo pozitivan uticaj i na britansko tržište.

Iako su kamatne stope i dalje visoke u poređenju s prošlogodišnjim nivoima, ovo smanjenje donosi nadu kupcima nekretnina. Ipak, kontinuirani rast kamatnih stopa još uvijek utječe na tržište nekretnina, što pokazuje nedavno istraživanje potražnje kupaca domova koje je sprovela Redfin Corp.

Izvor: Coingape

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik