Bitcoin nadmašio Argentinski pezo za 83%!

Godišnja stopa inflacije u Argentini premašila je 100% u veljači, označavajući 30-godišnji maksimum od razdoblja hiperinflacije u zemlji 1991.

Aktualne kolumne

Godišnja stopa inflacije u Argentini premašila je 100% u veljači, označavajući 30-godišnji maksimum od razdoblja hiperinflacije u zemlji 1991.

U međuvremenu, Bitcoin je poskupio u odnosu na argentinski pezo za 20% tijekom prošle godine, unatoč padu od 34% u odnosu na američki dolar u istom razdoblju.

Vladini podaci objavljeni u utorak pokazuju rast indeksa potrošačkih cijena (CPI) od 6,6% samo tijekom mjeseca, uz rast od 13,1% od početka godine.

Građani mogu u stvarnom vremenu osjetiti brzo smanjenje vrijednosti nacionalne valute. Irene Devita, 74, rekla je za Guardian da se njezina zajednica bori da si išta priušti dok trpe sve veće troškove koji rastu iz tjedna u tjedan.

Argentina je imala jednu od deset najviših stopa inflacije u svijetu 2022. – i gotovo se udvostručila u odnosu na stopu od 55,1% u ožujku prošle godine.

Regija također ima relativno visoku stopu prihvaćanja kriptovalute, zauzimajući 13. mjesto u Chainalysisovom indeksu usvajanja kriptografskih usluga za 2022., unatoč tome što nacionalna središnja banka ograničava usluge povezane s kriptografijom.

Nigerija i Turska predvode Argentinu u tom istom indeksu – zemlje koje se također suočavaju s problematičnom inflacijom koja služi samo za poticanje usvajanja kriptovaluta. Zbog njegove fiksne ponude, bitcoin bikovi često smatraju tu imovinu dugoročnom zaštitom od inflacije.

Izvor: Cryptopotato

Posljednje objave