Bitcoin i dalje prati cijene s Wall Streeta!

Podaci pokazuju da je korelacija Bitcoina s tržištem dionica bila visoka posljednjih mjeseci jer je tržište kriptovaluta pomno pratilo S&P 500 indeks i NASDAQ indeks.

Aktualne kolumne

Podaci pokazuju da je korelacija Bitcoin-a s tržištem dionica bila visoka posljednjih mjeseci jer je tržište kriptovaluta pomno pratilo S&P 500 indeks i NASDAQ indeks.

Prema posljednjem tjednom izvješću Arcane Researcha, dok je Bitcoin bio volatilniji od burze, kretanja kriptovaluta još uvijek su bila prilično povezana sa kretanjem cijena dionica.

U dosadašnjoj 2022. godini, kako burze dionica tako i Bitcoin su bilježili minuse. Međutim, od početka godine do danas, BTC je pao za 51%, dok je S&P pao 14%, a NASDAQ 22%, što je ipak mnogo manje od gubitaka BTC-a.

Evo grafikona koji pokazuje kakav je bio odnos ove imovine i zlata u prvih sedam mjeseci ove godine:

Izvor: Tradingview

Kao što možete vidjeti na gornjem grafikonu, kretanje Bitcoina tijekom godine do sada je bilo vrlo slično burzovnim indeksima S&P 500 i NASDAQ.

No, iz grafikona je također vidljivo da su mnoga kretanja cijene BTC-a bila mnogo veća od kretanja cijene druge imovine na burzi.

Iz ovoga se može zaključiti da je korelacija između kriptovaluta i burzi bila prilično značajna ove godine.

Glavni razlog iza visoko koreliranih tržišta je povećana prisutnost institucionalnih ulagača u Bitcoin.

U vremenima makro neizvjesnosti, takvi ulagači imaju za cilj smanjiti rizik i tako se povući s tržišta poput BTC-a. Stalno rastuća inflacija jedan je od događaja koji stoji iza pada cijene Bitcoina i dionica.

U izvješću se navodi da je rastući značaj monetarne i fiskalne politike također ojačao korelaciju između ne samo BTC-a i tržišta dionica, već i većine druge financijske imovine.

Zanimljivo, zlato je najbolje prebrodilo godinu od dotične imovine, zabilježivši pad od samo 4% u prvih sedam mjeseci.

Izvor: Bitcoinist

Ostale vijesti s portala: Sedam posto španjolaca ulaže u kriptovalute!

Posljednje objave