Stopa inflacije Bitcoina tri puta niža od stope inflacije američkog dolara

S više od 90% bitcoina (BTC) u optjecaju, stopa inflacije te imovine znatno je pala tijekom godina i nadmašila stopu inflacije američkog dolara (USD) najmanje tri puta. Time Bitcoin djeluje kao moguća zaštita od inflacije i ekonomske neizvjesnosti.

Aktualne kolumne

S više od 90% bitcoina (BTC) u optjecaju, stopa inflacije te imovine znatno je pala tijekom godina i nadmašila stopu inflacije američkog dolara (USD) najmanje tri puta. Time Bitcoin djeluje kao moguća zaštita od inflacije i ekonomske neizvjesnosti.

Pad stope inflacije Bitcoina proizlazi iz fiksne ponude kriptovalute od 21 milijuna BTC-a. Stopa pada nakon svake četiri godine tijekom događaja prepolovljenja. Kao rezultat toga, stopa inflacije prve kriptovalute bila je u stalnom padu od njezina početka 2009. i iznosila je 1,79% od 4. ožujka, pokazuju podaci platforme za kriptoanalizu WooBull.

Istodobno, godišnja stopa inflacije američkog dolara u 2023. iznosi 6,4%. Vrijednost je dosegla vrhunac od 7% u 2021., pokazuju podaci USInflationCalculator. To implicira da je stopa inflacije američkog dolara 3,57 puta veća od inflacije Bitcoina.

U.S. dollar annual inflation rate. Izvor: USInflationCalculator

Sposobnost Bitcoina da zabilježi nisku stopu inflacije je zbog deflacijskog modela imovine. Dizajn znači da stopa inflacije smanjuje događaje nakon prepolovljenja. Stopa je određena sustavom nagrađivanja za rudare, koji se dijeli na pola sa svakim događajem prepolovljenja. Tijekom događaja prepolovljavanja, Bitcoin nagrade za rudare smanjene su za polovicu. To znači da je broj Bitcoina proizvedenih rudarenjem prepolovljen, a procjenjuje se da će se sljedeći događaj održati u svibnju 2024. godine.

Nasuprot tome, stopa inflacije američkog dolara vjerojatno će rasti kako se vrijednost valute s vremenom smanjuje. Pad vrijednosti prvenstveno je posljedica prekomjernog tiskanja i sve manje kupovne moći svakog dolara. Naime, inflaciju može uzrokovati nekoliko čimbenika, uključujući povećanje ponude novca, smanjenje potražnje ili smanjenje proizvodnje.

Najbolja zaštita od inflacije?


Kontrastna stopa inflacije između imovine prevela se u raspravu o najboljoj opciji ulaganja i savršenoj zaštiti. Zagovornici Bitcoina tvrde da je BTC idealna imovina za zaštitu od inflacije.

Međutim, isto se tek treba prenijeti na cijenu imovine usred rastuće inflacije i porasta kamata. Usred šire gospodarske krize, Bitcoin i opće tržište kriptovaluta pretrpjeli su značajne gubitke.

U međuvremenu, uspon Bitcoina 2023. je prekinut, a kriptovaluta se suočava s prijetnjama ponovnog testiranja najnižih cijena ispod 20.000 dolara. U vrijeme tiska, BTC se trgovao po 22.382 dolara.

Izvor: finbold

Posljednje objave