Sretna Nova!

Share

Ako ste pratili kripto vijesti u zadnjih mjesec dana vjerojatno ste primijetili promjenu u sentimentu. Pisao sam u studenom kako je teško i čekamo bolja vremena i nisam očekivao da će se situacija tako brzo promijeniti. Ne kažem da je bull run počeo, ne kažem da je sve divno i bajno, ali se osjeća optimizam u zraku. I, ako sam iskren, lijepo je biti malo optimističan nakon toliko vremena. Iako su VC investicije pale 68% u 2023-oj u odnosu na 2022-u, krajem studenog i u prosincu smo vidjeli puno novih projekata koji su uspješno dobili financiranje. Najveći fund raise je ostvario Wormhole s prikupljenih 225 milijuna dolara.

Narativi

Bitcoin je i dalje najveći i najbitniji i teško da će se to promijeniti u neko skorije vrijeme. Najbitniji narativ oko Bitcoina su, naravno, Bitcoin ETFovi. Odobrenje ETFova bi trebalo imati pozitivan utjecaj na cijenu zbog otključavanja institucionalnog kapitala. Neki mineri se ne vesele odobrenju ETFova jer smatraju da će trgovanje dionicama ETFova smanjiti volumen transakcija na blockchainu i zaključati veće količine BTCa u legalnom vlasništvu izdavača ETFova. S druge strane, događa se porast prosječne cijene transakcija na Bitcoin mreži, što je iznimno povoljno za minere. Uzrok tome je povećanje volumena BRC-20 tokena i ordinala na mreži. Nisu svi sretni s takvim razvojem – dio Bitcoin zajednice smatra ordinale i BRC-20 tokene kao grešku u softwareu. Neki čak i pozivaju na cenzuriranje transakcija koje sadrže “greške”. Bitcoineri imaju još jednu stvar oko koje se mogu svađati što je uvijek zanimljivo gledati.

Alternativni L1 lanci su stvar oko koje se cijela kripto zajednica uvijek svađa. Ethereum vodi unatoč raznim “Ethereum killerima” i izgleda da će voditi i dalje. Svaki L1 ima svoje pobornike i protivnike, ali trenutno se čini da Solana ima najjaču marketinšku podršku što se i odrazilo na cijenu. Solana blockchain je brz, jeftin, ima ogromnu podršku velikih investitora i nije se ugasio skoro godinu dana. Kontroverze oko uloge FTXa u razvoju Solane su uglavnom razriješene što je također pozitivno. Mimo Solane, priča je više-manje ista – svi se bore privući što više kvalitetnih projekata i investitora.

A što je to kvalitetan projekt? Svaki ciklus, pa i ovaj, postoje narativi oko vrhunskih use-casea i projekti koji prate te narative imaju veće šanse za dobiti financiranje i izboriti se za svoje mjesto pod suncem. U ovom ciklusu su neki od narativa blockchain + AI, RWA tokenizacija, privacy i svašta nešto. Tablica sadrži detaljniji pregled narativa i mišljenja velikih fondova:

Izvor: Anton Golub

Makro

Izborna je godina u SAD-u i kandidati definitivno uključuju kripto u svoje kampanje. Ne smatram da će kripto prevagnuti u nečijoj pobjedi na izborima, ali više nije tema koja se može ignorirati. Čini se da je FED uspio smanjiti inflaciju većim kamatnim stopama, zadnje dostupne brojke kažu da je inflacija na 3.1%. Preostaje nam vidjeti kako će gospodarstvo SAD-a reagirati. Očekuje se uskoro i smanjenje kamatne stope u SAD-u, iako Jerome Powell poziva na oprez u borbi s inflacijom. 

Argentina je, iz vlastitih razloga, omogućila plaćanje u kriptovalutama. Iako je to definitivno pozitivno za adopciju, novoizabrani predsjednik Argentine je napravio taj korak iz čistog očaja kao odgovor na hiperinflaciju.

Lekcije iz prošlosti

Osobno sam očekivao puno veće promjene u kripto svijetu u odnosu na prošli ciklus. Mislio sam da su ljudi naučili lekcije iz tuđih iskustava, ako već ne na svojoj koži. Mislio sam da će svima biti jasno da je 98% i više marketinških aktivnosti oko kriptovaluta laž, iskrivljenje percepcije i tjeranje vode na svoj mlin. Također sam mislio da će doći do ozbiljnih zakonskih posljedica za otvoreno lažan marketing. l Očekivao sam da će pad FTX-a naučiti ljude oprezu čuvanja kripta na mjenjačnicama. Bio sam potpuno u krivu. Zasad izgleda da će ovaj ciklus biti jednak prethodnom: puno uzbuđenja, emotivnog trgovanja, neznanja, nerazumijevanja i nedostatka truda za učenjem. Prošlost nas je nekoliko puta naučila da i najveći projekti i najsnažniji narativi mogu propasti i rekao bih da je rizik kod projekata koji brzo “uspiju” najveći. 

Predviđanja

Mislim da nas čeka interesantna godina. Nakon skoro dvije godine teškog perioda, ispred nas je najljepši dio četverogodišnjeg ciklusa. Halving je u travnju, Bitcoin i kripto su sad termini za koje svi znaju i opet je uzbudljivo biti dio industrije. 

Vama, dragi čitatelji, i vašim bližnjima želim sretnu i uspješnu Novu godinu. Osim standardnih želja za zdravlje, mir i slično, želim vam da baš ti tokeni koje vi imate uspiju i ostvare vam najveće dobitke! 

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik