Sjevernokorejski hakeri najaktivniji!

Share

U nedavno završenoj 2022. godini, hakeri iz Sjeverne Koreje optuženi su za sofisticirane napade u kojima su uspjeli ukrasti čak 1,7 milijardi dolara u kriptovalutama. Ova pljačka ekvivalentna je oko 5% ukupnog gospodarstva Sjeverne Koreje ili iznosi značajnih 45% njezinog vojnog proračuna. Treba napomenuti da je ukradena svota čak deset puta veća od ukupnih prihoda zemlje od izvoza tijekom 2021. godine.

Izvor: Twitter

Inicijalno usmjereni prema južnokorejskom kripto tržištu, hakeri su proširili svoje napade diljem svijeta. Značajna podrška od strane sjevernokorejske vlade igra ključnu ulogu u proširenju opsega njihovih nezakonitih operacija, omogućujući im postizanje razmjera koji nadmašuje mogućnosti tradicionalnih cyber kriminalaca.

U odgovoru na ova uznemirujuća otkrića, Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije na kripto mikser Sinbad, tvrdeći da je platforma posredovala u pranju novca za sjevernokorejsku skupinu Lazarus. UN-ov izvještaj ističe da su cyber napadi postali sofisticiraniji, čineći praćenje ukradenih sredstava izuzetno teškim zadatkom. Tvrtka za analizu blockchaina Chainalysis identificirala je sjevernokorejske hakere kao najproduktivnije u posljednjim godinama, napominjući da često koriste kripto miksera poput Tornado Cash i Sinbad.

Izvor: Cointelegraph

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik