Sam Bankman-Fried proglašen krivim po svim točkama optužnice!

Share

Sam Bankman-Fried, nekadašnji milijarder i osnivač propalog diva za razmjenu kriptovaluta – FTX kriptomjenjačnice, suočio se s dramatičnim padom kada je proglašen krivim za sve točke optužnice u svojem suđenju zbog prijevare povezane s kolapsom FTX-a. Presuda je donesena 2. studenog nakon petnaestodnevnog suđenja, a Bankman-Fried sada se suočava s mogućom maksimalnom kaznom od čak 110 godina zatvora.

Bankman-Fried je osuđen za sedam točaka optužnice koja se odnosila na kaznena djela za urotu i prijevaru, uključujući prijevare s vrijednosnim papirima, elektroničke prijevare i pranje novca. Tužitelji su tvrdili da je FTX bio prijevara “od početka” te da je Bankman-Fried prisvojio milijarde dolara klijenata. Ovaj presedanski slučaj izazvao je potres u industriji kriptovaluta jer je Bankman-Fried nekoć bio utjecajna osoba u tom sektoru.

Obrana je, s druge strane, tvrdila da je Bankman-Fried doživio neuspjeh, te da je propao u visokorizičnom poslu, ali da nije namjeravao počiniti prijevaru. Unatoč tome, odluka porote čvrsto je odbacila tu verziju događaja, a osuđujuća presuda označila je značajan trenutak u padu bivšeg kripto milijardera.

Na suđenju su se pojavili brojni bivši izvršni rukovoditelji i zaposlenici FTX-a, poput Caroline Ellison, koji su svjedočili protiv Bankman-Frieda kao ključni svjedoci. Ellison je tvrdila da je Bankman-Fried usmjeravao posebne povlastice prema Alameda Researchu, svojoj trgovinskoj tvrtki, omogućavajući na taj način zloupotrebu sredstava klijenata FTX-a. Ova praksa na kraju je dovela FTX u deficit od 8 milijardi dolara, što je dovelo do njegova kolapsa u studenom 2022. godine.

Odluka porote, donesena je nakon svega nešto više od četiri sata razmatranja, naglašavajući ozbiljnost optužbi i snagu tužiteljskog slučaja. Danielle Sassoon, koja zastupa tužiteljstvo, istaknula je dokaze koji su pokazali da je Bankman-Fried namjerno zavaravao ulagače i prisvajao sredstva klijenata kako bi podržao Alameda Research. Presuda predstavlja udarac za ugled šire industrije kriptovaluta jer je Bankman-Fried nekad bio istaknuti zagovaratelj tog revolucionarnog sektora.

Sam Bankman-Fried, koji je bio na slobodi uz jamčevinu, trenutno je u saveznom pritvoru i očekuje izricanje kazne 28. ožujka 2024. godine, kada će vjerojatno primiti dugu zatvorsku kaznu. Ovaj slučaj označava značajan pad njegova carstva i podsjeća na pravne posljedice nezakonitog djelovanja u svijetu kriptovaluta.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik