Ripple vs SEC

Kripto zajednica još uvijek čeka presudu u slučaju Ripple and Securities Exchange Commission (SEC) nakon što su prve glasine pokazale da bi se stvar mogla riješiti još 15. prosinca.

Aktualne kolumne

Kripto zajednica još uvijek čeka presudu u slučaju Ripple and Securities Exchange Commission (SEC) nakon što su prve glasine pokazale da bi se stvar mogla riješiti još 15. prosinca.

Vrijedno je napomenuti da je regulator Sjedinjenih Država tužio tvrtku blockchain za nezakonitu prodaju XRP tokena u vrijednosti od preko 1,3 milijarde dolara. Prema SEC-u, tokeni su bili vrijednosni papiri tijekom prodaje između 2013. i prosinca 2020.

Trenutno su obje strane podnijele svoje konačne podneske, nagovještavajući da bi datum zaključenja mogao biti blizu. Prije konačne presude, odvjetnik obrane James Filan otkrio je da je SEC podnio još jedan podnesak tražeći zapečatenje nekih dokumenata.

Konkretno, regulator želi zapečatiti dokumente u tri kategorije, uključujući imena i podatke za identifikaciju SEC-ovih stručnjaka i deklaratora XRP investitora, osobne i financijske podatke te interne SEC-ove dokumente koji odražavaju raspravu i razmatranje dužnosnika SEC-a.

Zanimljivo je da je tijekom saslušanja Ripple zabilježio manje pobjede nakon što je predsjedavajući sudac odbacio pokušaj SEC-a da uskrati dokumente koji se odnose na bivšeg direktora odjela Williama Hinmana. Prema dokumentima, 2018. Hinman je govorio o Bitcoinu (BTC) i Ethereumu (ETH) kao o nevrijednosnim papirima. Doista, SEC je tvrdio da su dokumenti povjerljivi i da zahtijevaju interna razmatranja.

U isto su vrijeme i XRP i Ripple podnijeli zajednički zahtjev tražeći produljenje do 13. siječnja 2023. Dva subjekta podnijela su Daubertove zahtjeve (zahtjeve pokrenute prije ili tijekom suđenja, s ciljem isključivanja prezentacije nekvalificiranih dokaza) i popratne dokaze. na javnom popisu s redigiranjima u skladu sa sudskom odlukom o pečaćenju.

Kako je izvijestio Finbold, pro-XRP odvjetnik John Deaton predviđa da bi konačna presuda mogla biti donesena u travnju ili svibnju sljedeće godine.

Osim toga, odvjetnik Rodrigo Seira podnio je zahtjev da se pojavi kao pro hac potpredsjednik (odvjetnik iz druge jurisdikcije) u ime investicijske tvrtke Paradigm Operations LP usmjerene na kripto.

Na drugom mjestu, Nicole Tatz, odvjetnica koja zastupa suoptuženike u tužbi, podnijela je zahtjev za povlačenje. U podnescima je odvjetnik istaknuo da će drugi odvjetnici u odvjetničkom društvu Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP i dalje biti službeni savjetnici izvršnog direktora Ripplea Bradleya Garlinghousea u ovom slučaju.

Zanimljivo je da je slučaj izazvao neke podjele u kripto zajednici, a osnivač Cardano (ADA) Charles Hoskinson najavio je da više neće komentirati nikakva pitanja koja se odnose na Ripple i XRP. Prema Hoskinsonu, njegova se odluka temelji na onome što je nazvao stalnim napadima XRP zajednice.

Dio napada pojavio se nakon što je Hoskinson pogrešno predvidio da će slučaj biti riješen 15. prosinca. Hoskinson je primijetio da su taj datum s njim podijelili izvori bliski tom pitanju.

Posljednje objave