OpenAI na korak do izazova Googlea: Razvoj tražilice na pogon umjetne inteligencije?

Share

U svijetu tehnologije i umjetne inteligencije, OpenAI već dugo zauzima istaknuto mjesto. Nedavno se pojavila vijest koja sugerira da bi OpenAI mogao raditi na razvoju AI-pokretane tražilice koja bi mogla izazvati Google, jednog od tehnoloških divova koji dominira područjem pretraživanja na internetu. Ove informacije su potekle iz raznih glasina i navodnih curenja informacija, što je izazvalo znatiželju i raspravu unutar tehnološke zajednice.

Prvi nagovještaji o ovom potencijalnom projektu pojavili su se u veljači, kada je The Information izvijestio da OpenAI radi na razvoju aplikacije za pretraživanje koja bi direktno konkurirala Googleu. Ako se ove informacije pokažu istinitima, to bi označilo značajnu promjenu u strategiji OpenAI-a, s obzirom na njihov trenutni aranžman s Microsoftom, gdje koriste Bing kao alat za pristup webu za ChatGPT.

Nedavno se ova vijest dodatno pojačala kada je poznati leaker u svijetu umjetne inteligencije, Jimmy Apples, tvrdio da bi OpenAI mogao uskoro najaviti novu tražilicu. On je sugerirao da se to može dogoditi na događaju koji bi se trebao održati u svibnju, ističući kako bi to moglo biti pokušaj nadmašivanja Google I/O konferencije koja se također održava u istom razdoblju.

Pored ovih spekulacija, postoje i drugi pokazatelji koji podržavaju mogućnost razvoja nove tražilice od strane OpenAI-a. Ashutosh Shrivastava, još jedan aktivni član AI zajednice na Twitteru, otkrio je da je OpenAI bio vrlo aktivan s novim poddomenama poput search.chatgpt.com, sugerirajući da bi se mogla razvijati funkcionalnost pretraživanja unutar ChatGPT ekosustava.

Međutim, unatoč svim ovim naznakama, OpenAI još uvijek nije službeno potvrdio ove spekulacije. Nedostatak službenih informacija nije neobičan u tehnološkoj industriji, gdje su curenja informacija i glasine česta pojava.

Ako OpenAI zaista radi na razvoju AI-pokretane tražilice, to bi moglo imati značajan utjecaj na područje pretraživanja na internetu. Google već dugo drži vodeću poziciju u ovom području, pružajući glavni način na koji ljudi dolaze do informacija online. Međutim, pojava novih tehnoloških rješenja poput ChatGPT, koji se oslanjaju na AI, može dovesti do promjene u načinu na koji korisnici pristupaju informacijama.

Osim toga, postoji rastuća zabrinutost glede relevantnosti i objektivnosti rezultata pretraživanja na Googleu, koji su sve više zatrpani plaćenim oglasima i web stranicama koje postoje samo kako bi privukle promet s tražilica. Stoga bi pojava konkurentne tražilice koja se temelji na AI-u mogla doći u pravo vrijeme za one koji su umorni od takvih praksi i traže alternativne načine dolaska do informacija.

Ipak, treba imati na umu da su AI modeli, iako moćni, još uvijek podložni ograničenjima, uključujući nedostatak valjanosti i potpunosti informacija. Stoga će biti važno pratiti kako će se OpenAI nositi s ovim izazovima ako zaista krene u razvoj AI-pokretane tražilice. U konačnici, ova moguća inicijativa OpenAI-a predstavlja još jedan korak prema širenju granica AI tehnologije i njenom sveprisutnom utjecaju na način na koji komuniciramo i pristupamo informacijama u digitalnom dobu.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik