Odobren prvi Bitcoin ETF

Share

Američki ETF-ovi povezani s Bitcoinom započeli su svoje tržišno putovanje s izuzetno uspješnim debijem, ostvarivši promet u milijardama dolara tijekom povijesnog prvog dana trgovanja ovim dugoočekivanim investicijskim proizvodima.

Samo do 13 sati u četvrtak u New Yorku, trgovano je više od 3,5 milijarde dionica između 11 američkih ETF-ova vezanih uz Bitcoin. Grayscale Bitcoin Trust, preoblikovan u ETF, postigao je promet od otprilike 1,7 milijardi dolara prema podacima Bloomberga. Također, iShares Bitcoin Trust (IBIT) tvrtke BlackRock zabilježio je promet od više od 880 milijuna dolara.

“Ovo je zaista revolucionarno”, istaknuo je Athanasios Psarofagis, analitičar ETF-ova u Bloombergu. “Iako se očekivalo snažno zanimanje za ove ETF-ove, rezultati koji su se pojavili na tržištu impresivni su.”

No, usporedba četvrtka s drugim danima u povijesti ETF-ova predstavlja izazov. Obično, samo jedan fond koji prati novu vrstu imovine započinje trgovati u jednom danu, dok nije uobičajeno da odjednom krene više od 10 gotovo identičnih fondova. Ipak, čak i fokusirajući se samo na jedan ETF, jasno je koliko je trgovanje bilo obimno.

Grayscale Bitcoin Trust je u svega tri sata zauzeo treće mjesto po najvećem trgovinskom volumenu među ETF-ovima u povijesti. Unatoč tome što proizvod postoji u obliku fonda od 2013. godine i ima gotovo 27 milijardi dolara imovine, ovaj brzi uspon ukazuje na iznimno veliko zanimanje.

Važno je napomenuti da trgovinski volumen ne pruža informacije o tome jesu li investitori kupili ili prodali udjele, niti o tome koliko su sredstava uložili ili povukli. Stvarni neto tokovi ulaganja ili povlačenja s ovih proizvoda vjerojatno neće biti poznati barem do petka, zbog načina na koji se poslovi obračunavaju.

Analitičar Psarofagis sugerira da bi veći dio potražnje mogao potjecati od tzv. “inicialnog” kapitala, unaprijed dogovorenog između izdavatelja fonda i investitora. S obzirom na sve veći interes brokera za uključivanje ovih fondova na svoje platforme, očekuje se da će pokazatelji opće potražnje, uključujući one od strane malih ulagača ili financijskih savjetnika, postupno rasti.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik