Neizvijesni Ethereum ETF-ovi

Share

U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), američko regulatorno tijelo za financijska tržišta, suočava se s važnom odlukom u vezi s odobrenjem prvog spot Ether burzovno-trgovanog fonda (ETF). Ta odluka, očekivana do 23. svibnja, ima značajne posljedice za tržište kriptovaluta. Međutim, nedavni razvoji događaja, posebno prijava BlackRocka, unijeli su nesigurnost u cijelu situaciju.

Prijava BlackRocka, otkrivena u ožujku, izazvala je pitanja o tome može li Ether (ETH) eventualno biti klasificiran kao sigurnosni instrument umjesto robe. Ta je razlika ključna jer određuje regulatorni okvir pod kojim bi Ether ETF-ovi funkcionirali. Ako bi se klasificirao kao sigurnosni instrument, to bi moglo otežati proces odobrenja za spot Ether ETF-ove.

Pravni stručnjaci nagađaju da bi SEC mogao koristiti ovu nejasnost klasifikacije kao osnovu za odbijanje prijava za spot Ether ETF-ove. To se poklapa s prevladavajućim skepticizmom u industriji, s analitičarima poput Erica Balchunasa koji sugeriraju slabe izglede za odobrenje.

Sudbina više prijava za spot Ether ETF-ove visi o niti, s VanEckovom ponudom koja je prva na redu. Odbijanje VanEckove prijave moglo bi predstavljati problem za druge aplikante poput ARK 21Shares, Hashdex, Invesco Galaxy, BlackRocka i Fidelityja. Povlačenje prijave od strane tvrtke Grayscale dodatno povećava nesigurnost u vezi s procesom odobrenja.

Srž problema leži u tome kako SEC gleda na Ether. Iako je predsjednik SEC-a Gary Gensler prethodno sugerirao da Ether nije sigurnosni instrument, kontinuirane istrage o kriptovaluti i nedavne prijave kompliciraju tu stajalište.

Sada su svi oči uprte u odluku SEC-a u vezi s VanEckovom prijavom do 23. svibnja, zajedno s govorom predsjednika Genslera na summitu Investment Company Institute, što bi moglo pružiti uvid u stajalište SEC-a o Etheru i spot Ether ETF-ovima.

U širem kontekstu, odluka SEC-a ima značajne posljedice za cijelo tržište kriptovaluta. Mogla bi postaviti presedan za odobrenje sličnih ETF-ova i utjecati na način na koji investitori pristupaju i trguju Ethereumom, važnom kriptovalutom s značajnim utjecajem na tržište.

Izvor: Dailycoin

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik