Najveći hakerski napadi u 2023. godini

Share

Listopad 2023. označio je grandiozni povratak kripto tržišta pod vodstvom Bitcoina (BTC). Istraživanje provedeno od strane Grayscale-a ukazalo je na zanimljiv podatak da čak 70% američkih birača želi predsjednika koji je upućen u područje blockchaina, umjetne inteligencije i ostalih inovacija. Ovaj podatak sugerira ne samo porast interesa već i potrebu za razumijevanjem tehnoloških promjena.

S porastom aktivnosti na tržištu, nažalost, stigao je i porast kripto prijevara i hakiranja. U svjetlu ovog novog doba, britanska Lloyds Bank (LON: LLOY) izdala je upozorenje o najčešćim oblicima kripto prijevara, ukazujući na potrebu za većom sviješću među korisnicima.

No, kako se približava kraj godine, portal Finbold odlučio je osvijetliti najviše profila slučajeva iz svakog tromjesečja 2023. godine, otkrivajući tamne strane kripto svijeta.

Euler Finance Hack (ožujak)

Ožujak je označio početak dramatičnih događaja s Euler Finance napadom koji se dogodio 13. ožujka 2023. Ovaj ‘flash loan’ napad izazvao je gubitak od čak 197 milijuna dolara u DAI, omotanog Bitcoina (wBTC), USDC stabilnog novčića i staked Ethereuma (stETH). Iznenadujuće, napadač poznat kao Jacob ne samo da se ispričao, već je i vratio ukradene resurse, što je rijedak altruistički trenutak u svijetu hakiranja.

Multichain Hack (srpanj)

Srpanj donosi priču o Multichain napadu koji, nažalost, nije imao sretan završetak poput Euler Finance napada. Protokol za prijelaz preko lanaca izgubio je 125 milijuna dolara u neovlaštenim povlačenjima. Većina ukradenih sredstava dolazila je s Fantom mosta, a nakon napada, Multichain objavljuje niz nesretnih događaja i najavljuje svoje povlačenje iz igre.

Stake.com Hack (rujan)

U rujnu, tvrtka za sigurnost blockchaina PeckShield javlja da su novčanici online kripto casina Stake.com ispražnjeni za ukupno 41 milijun dolara. Napadači, prema izvještaju FBI-ja, vjerojatno su povezani s Lazarus Group iz Sjeverne Koreje. Pogođene su različite kriptovalute, uključujući ETH, Polygon (MATIC) i BNB.

Ledger Supply Chain Attack (prosinac)

U razdoblju od listopada do prosinca, ukupni gubici od napada u kripto industriji dosežu svoj vrhunac, a jedan događaj privlači najviše pažnje – napad na Ledger Connect Kit 14. prosinca. Napadač je ispraznio novčanike korisnika koji su nehotice dali dopuštenje putem zlonamjernog koda. SushiSwap, Zapper i Revoke.cash su barem bili pogođeni, a izgubljeno je oko 600.000 dolara.

Srećom, brza reakcija tvrtke Ledger spriječila je veću štetu, a tvrtka obećava nadoknaditi pogođene korisnike, dubinski istražiti događaj, riješiti probleme koji su doveli do napada i poboljšati opću sigurnost.

Ovaj niz događaja ne samo da nas podsjeća na krhkost kripto svijeta već i potiče na duboko razmišljanje o potrebi za jačim sigurnosnim mjerama kako bismo zaštitili budućnost digitalnih financija. Kripto drama iz 2023. godine očigledno pokazuje da, unatoč svjetlima reflektora, tamne sile i dalje vrebaju u kutovima virtualnog prostora.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik