MiCA: Prekretnica u regulaciji tržišta kripto imovine

Share

Uvod

Regulacija tržišta kripto imovine (MiCA), koja predstavlja važan korak Europske unije (EU) prema reguliranju tržišta kripto imovine, jedna je od vrućih tema 2024. MiCA teži infuziji tržišta s jasnoćom i sigurnošću, obraćajući se potrebama pružatelja usluga kripto imovine (CASPs) i izdavatelja, istovremeno štiteći ulagače.

Za tvrtke koje posluju u kripto prostoru, MiCA jasno zahtijeva promjene u njihovim procesima kako bi se prilagodili novom regulatornom okruženju. Pokrivajući teme od operativne fleksibilnosti do zaštite potrošača, MiCA osigurava da je tržište kripto imovine održivo i u skladu s širim propisima financijskog tržišta.

Cilj MiCA regulative

MiCA, kao regulatorni okvir, ima za cilj pružiti jasnoću i sigurnost tržištu kripto imovine, što uključuje pružatelje usluga kripto imovine (CASPs) i izdavatelje, dok istovremeno štiti interese investitora. Uvođenje MiCA-e znači da tvrtke koje posluju u kripto sektoru moraju prilagoditi svoje procese novom regulatornom okruženju. To uključuje različita područja, od operativne fleksibilnosti do zaštite potrošača.

Jedna od ključnih zahtjeva MiCA-e uključuje usklađivanje s regulatornim tehničkim standardima (RTS) koje je izložila Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA). RTS su ključni za CASP-ove koji žele osigurati MiCA licencu, a obuhvaćaju aspekte poput sprečavanja pranja novca, borbe protiv financiranja terorizma, definiranja maksimalnog kapitala koji CASP može izdati te obvezu provjere identiteta kupaca i prijavu sumnjivih transakcija.

MiCA također postavlja zahtjeve za tvrtke u područjima poput prikupljanja i korištenja osobnih podataka, izvještavanja i računovodstva te pružanja savjetodavnih usluga korisnicima kripto imovine. Sve ove zahtjeve zahtijevaju temeljite promjene u poslovnim procesima tvrtki kako bi se osigurala usklađenost s MiCA-om.

Utjecaj MiCA-e na poslovanje tvrtki u kripto sektoru je značajan. Primjerice, tvrtke moraju uložiti značajne resurse u obuku i zapošljavanje osoblja specijaliziranog za regulatory compliance, kao i u razvoj sigurnih sustava za prikupljanje i korištenje osobnih podataka. Osim toga, troškovi prilagodbe poslovnih procesa MiCA-i mogu biti značajni, što može predstavljati izazov za manje tvrtke u kripto sektoru.

Ipak, MiCA ne bi trebao biti samo izazov, već i prilika za tvrtke. Uvođenje ovog regulatornog okvira donosi veću transparentnost i povjerenje na kripto tržište, što bi moglo privući nove investitore i potaknuti daljnji rast sektora. Također, tvrtke koje uspješno prilagode svoje poslovanje MiCA-i mogu se pozicionirati kao lideri u sektoru i ostvariti konkurentske prednosti.

Komentar pravnog tima StoneBlock udruge

Vezano za regulativu kriptovaluta u Republici Hrvatskoj, obratili smo se pravnom timu StoneBlock Association.

Što se tiče regulative kripto imovine u Europskoj uniji, možemo kazati kako je Europska unija inače prva u svijetu kad je u pitanju regulacija i regulativa pa tako i u području kriptoimovine.

MiCA regulativom se potiče održiv tehnološki razvoj blockchain industrije kao i zaštita potrošača koji dolaze u doticaj s različitim uslugama koje pružaju tzv. pružatelji usluga povezanih s kripto imovinom (Crypto Asset Service Provider – CASP), koji kao svoju profesionalnu aktivnost obavljaju djelatnost povezanu s virtualnom odnosno kripto imovinom.

Baš zato se MiCA primjenjuje na fizičke i pravne osobe, te poduzetnike koji se bave izdavanjem i javnom ponudom kriptoimovine, te uvrštenjem za trgovanje i CASP-ove. Nadolazeća MiCA regulativa bi trebala uvesti pravnu sigurnost na tržištu, te omogućiti europskim poduzećima koji se bave upravljanjem kripto imovinom brže širenje i rast, što će licencirane tvrtke iskoristiti na način da nude svoje usluge na globalnom tržištu.

MiCA-om se uspostavljaju jedinstvena tržišna pravila EU-a za kriptoimovinu te se obuhvaća kriptoimovina koja trenutačno nije uređena postojećim zakonodavstvom o financijskim uslugama. Ključne odredbe za osobe koje izdaju kriptoimovinu i njome trguju obuhvaćaju transparentnost, objavljivanje, odobrenje za rad i nadzor transakcija. Novim pravnim okvirom podupirat će se integritet tržišta i financijska stabilnost reguliranjem javnih ponuda kriptoimovine i osiguravanjem bolje informiranosti potrošača o rizicima povezanima s njima.

Zaključak

MiCA predstavlja važan korak u regulaciji tržišta kripto imovine, ali istovremeno postavlja izazove za tvrtke koje posluju u tom sektoru. Uvođenje MiCA-e zahtijeva temeljite promjene u poslovnim procesima, ali također predstavlja priliku za tvrtke da povećaju operativnu integritet i povjerenje potrošača. Ključno je da tvrtke aktivno prate razvoj regulatornog okvira i pravovremeno prilagođavaju svoje poslovanje kako bi ostale usklađene s MiCA-om i ostvarile uspjeh u sve više reguliranom kripto tržištu.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik