“Kripto kitovi” trpe ogromne gubitke zbog depegiranja USDC-a!

Depengiranje USDC stablecoina utjecalo je na druge stablecoine, izazivajući kaos u kripto projektima i dionicima u masivnoj lančanoj reakciji!

Aktualne kolumne

Depengiranje USDC stablecoina utjecalo je na druge stablecoine, izazivajući kaos u kripto projektima i dionicima u masivnoj lančanoj reakciji!

Kao odgovor na izvanredni događaj depengiranja USDC stablecoina uzrokovanog kolapsom njegove druge strane banke Silicon Valley Bank (SVB), “kripto kitovi” su prijavili ozbiljne gubitke i čini se da su krenuli u niz bijega kapitala kako bi zaštitili imovinu. Du Jun, suosnivač mjenjačnice kriptovaluta Huobi Global, objavio je:

“Izbjegao sam pad LUNe, izbjegao 3AC, čak i FTX i njihov kolaps ali nisam mogao izbjeći Silvergate, niti SVB i USDC. Pitao sam nekoliko kripto veterana, a gubici su nam iznosili više od 1 milijarde dolara u dionicama i depozitima. Jako sam uzrujan i vrijeme je da smanjim svoj budžet.”

Istog dana, blockchain entuzijast i osnivač Trona Justin Sun navodno je povukao 82 milijuna USDC iz protokola za decentralizirane financije (DeFi), Aave v2, tijekom niza transakcija i zamijenio ih s DAI. U vrijeme objave, 82 milijuna USDC vrijedi 75,26 milijuna dolara.

Govoreći o DAI-u, MakerDAO, izdavatelj stabilcoina, podnio je hitni protokol 11. ožujka koji, među mnogim stavkama, poziva na ograničenja mintovanja DAI-a pomoću USDC-a kako bi se spriječila panična prodaja. MakerDAO jedan je od najvećih posjednika stabilcoina, s više od 3,1 milijardu USDC (2,85 milijardi USD) u rezervama koje kolateraliziraju DAI, koji je kao rezultat toga također depegiran. Nakon toga, kripto projekti koji uključuju DAI u svoju tokenomiku također su pretrpjeli gubitke zbog lančane reakcije.

Curve Finance, popularni DeFi protokol za trgovanje stablecoinima, izvijestio je o povijesno visokom dnevnom volumenu trgovanja od 5,67 milijardi dolara zbog događaja. U kontekstu, protokol ima samo zaključanu ukupnu vrijednost od 3,77 milijardi dolara. Nekoliko drugih platformi jednostavno nije moglo podnijeti samu količinu trgovačkih zahtjeva koji se odnose na USDC. U jednom incidentu, korisnik je dobio samo 0,05 Tethera USDT nakon plaćanja preko 2,08 milijuna USDC u zamjeni koja je rezultirala trajnim gubitkom. U ažuriranju, KyberSwap, decentralizirana burza odgovorna za omogućavanje zamjene, rekla je da “pomaže u povratu sredstava” i da je u kontaktu s korisnikom u vezi s problemom.

Prema Lokiju Zengu, istaknutom DeFi analitičaru u New Huo Technology, Circleove rezerve raspoređene su između 32,4 milijarde dolara u državnim instrumentima, 3,3 milijarde dolara u depozitima u SVB-u i 7,8 milijardi dolara u depozitima u drugim financijskim institucijama. Zeng je napisao:

“Da bi USDC propao, mora zadovoljiti tri uvjeta; postoji obilje depozita u SVB-u i tri druge rizične banke, stopa povrata za takve depozite i dalje je niska, a USDC ne može ublažiti takve gubitke.“

Zeng je dodao da je njegovo osobno mišljenje da “postoji mala vjerojatnost problema, a čak i ako postoji problem, neće biti tako ozbiljan kao FTX.” Unatoč tome, DeFi analitičar je dodao da je njegova procjena neto vrijednosti USDC iznosi “0,885 USD u ekstremnoj situaciji i 0,985 USD u normalnoj situaciji.” U vrijeme objave, cijena USDC-a pala je 8,30% u posljednja 24 sata na 0,9163 USD.

Izvor: Cointelegraph

Posljednje objave