Josip Vlah: “Potencijal NFT-a je ogroman, nismo dotaknuli niti 1% svega što nas čeka!”

Gost današnjeg intervjua za portal Kripto Dnevnik je Josip Vlah, NFT i Metaverse lead u RZLT - Rezolut-u.

Aktualne kolumne

Gost današnjeg intervjua za portal Kripto Dnevnik je Josip Vlah, NFT i Metaverse lead u RZLT – Rezolut-u.

  • Kako bi ste se predstavili našim čitateljima?

Ja sam Josip Vlah, NFT i Metaverse lead u RZLT (Rezolut-u). Prije nego što sam se aktivno počeo baviti Web3 svijetom, radio sam jako puno immersive technologies projekata. Od Augmented Reality aplikacija do Umjetne Inteligencije.
U 2020. godini sam aktivno počeo gledati Web3 svijet, pogotovo NFT i Metaverse zbog toga što je usko vezano u destruktivne tehnologije koje sam radio prije i od onda tada sam full time u web3 svijetu.
Trenutno sam u RZLT-u zadužen za NFT i Metaverse projekte, od Web3 startupa do velikih tradicionalnih brendova koji žele raditi sa NFT-evima.
Uz RZLT contributor sam u puno DAO organizacija od SharkDAO, FWB, GnarsDAO, VoyagerDAO
, te smo trenutno u procesu otvaranja nekolicine Social Impact, te Creative Service DAO’s, te isto tako pripomažem NEAR Balkans Regional Hub-u i Bandama Balkana (Web3 Balkan Community).

  • Kako bi ste predstavili našim čitateljima Rezolut?

RZLT je full-service Web3 incubator, te agencija. Ukratko radimo sve vezano uz Web3 od programiranja do 3d-a, ali jako smo specializirani za marketing područje. To uključuje organizaciju evenata, social media marketing, go-to-market strategije, community moderation, content marketing itd.
Radimo sa jako puno Web3 startupova kojima pomažemo da privuku nove korisnike na platforme, dobe vidljivost na tržištu i rastu uz nas.

Uz to u proteklih godinu dana radili smo sa puno brendova u tradicionalnom svijetu gdje smo radili interaktivne web3 kampanje, strategije, te projekte koji su približili web3 tehnologiju kupcima tog brenda, ali isto tako brend izložili kupcima u web3 svijetu koji nisu znali da taj konkretan brend postoji.
Tim je odličan, ima nas sada negdje između 35 i 40 u tvrtci i radimo punom parom. Vjerujem kada je tim dobro posložen, te je organizacija unutar firme odlična da se sve može i brzo širit. Samo po sebi web3 tvrtke su se počele javljati nama, te kako smo sve više projekata kvalitetno napravili i klijenti su bili zadovoljni tako se pročulo za nas i novi leadovi su počeli dolaziti.

  • Kako ste i kada došli u doticaj sa blockchain tehnologijom?

Tokom fakulteta, jedan od završnih radova je bila aplikacija za web koja je koristila Blockchain u pozadini, te su se neki podaci od same aplikacije spremali on-chain. Tu sam se prvi put upoznao s blockchain technologijom, te isto tako sam prvi put radio smart contract u solidity-u. (To je bilo negdje krajem 2019. godine.)

Krajem 2019. godine, te početkom 2020. godine upoznao sam se s NFT’evima, te cijelim ekosustavom putem ClubHouse socialne mreže, te sam upoznao jako puno talentiranih programera, designera i poduzentika koju su mi dali puno raznih savjeta, te su mi pomogli da vidim veću sliku cijelog web3 svijeta.

Izvor: Instagram
  • Što vas je prvo privuklo kod NFT-ova, te koliki potencijal leži u njima u budućim vremenima ispred nas?

Prvobitno me najviše privukao creators economy factor. Designeri, programeri, te umjetnici mogu zarađivat na primary sale-u, te isto tako preko royalties na secondary sale-u. To me dosta zaintrigiralo, posto kao front-end developer i designer nisam prije imao mogućnost da imam secondary market.

Sad u zadnje vrijeme jako me vuče dynamic NFT factor. Mogućnost da se mijenja NFT prema third party data. Jednostavan primjer toga je da ako otvorite neki NFT na opensea platformi, a nalazite se u Dubai-u onda će on biti drugačiji nego ako se nalazite u Berlinu. (NFT se mjenja prema parametrima koje mu zadate).

Isto tako projekti poput NounsDAO, Botto Project, te ostalih gdje se DAO ukomponira kao primarni model te preko njega se generiraju NFT-evi, mislim da ćemo te modele gledati sve više i više u bliskoj buducnosti.

Potencijal je ogroman, mislim da stvarno još nismo dotaknuli niti 1% svega što nas čeka u budućnosti. Ako gledamo Multi-nested NFT-eve gdje imate Traitove, te nisu njihovi traitovi sami po sebi NFT’s ili Multi-Resouced NFT’s gdje recimo možete imati kupoprodajni ugovor za kuću sa svim potrebnim informacijama od PDF-a za osiguranje kuće, do ugovora pa do samih nacrta za kuću kao jedan NFT koji se može transferat, te se on pohranjuje na Blockchain mislim da nam je budućnost definitivno svijetla.

  • Kako gledate na trenutno stanje u svijetu kriptovaluta. Da li ulažete i imate li neke favorite?

Ne ulažem, “hodlam” Ethereum i to je to, nemam vremena raditi trejdove, prije sam sam se nešto malo zezao s time, ali sam zaključio da to nije za mene. Imam NFT-eve, u neke ulažem jer vidim potencijal na long-run, a u neke zbog toga jer mi se jednostavno sviđa ili Art ili community iza projekta.

U bear marketu smo, ali moraju ljudi znati da je to ciklus koji će trajati neko vrijeme . Terra Luna i ostali su na svojim primjerima jako puno likvidnosti izbrisali i treba biti vrlo oprezan u što se ulaže.

  • Koje bi ste savjete dali drugima koji tek ulaze u svijet kriptovaluta i marketinga?

Polako, ne treba žuriti pogotovo ne kada se kupuju NFT-evi ili općenito kriptovalute. Danas, nažalost ima jako puno scammera, te iz tog razloga treba jako pazit što potpisujete sa svojim walletom. Odmah da se na to nadovežem, kupite hard wallet.

Što se tiče marketing strane, definitivno može biti jako izazovno pogotovo ako se radi marketing za neke kompleksne NFT i DEFI projekte koji imaju u sebi jako puno raznoraznih modela, te kada je to potrebno sve prenijeti potencijalnim korisnicima na pojednostavljeni način.

Preporuka je definitivno da se eksperimentira, te da se oproba na svojoj koži, to je najbolji način da nešto naučite. Od samog marketinga projekata, do kupovine NFT-ova, pa sve do ulaska u raznorazne DAO projekte kao contributor.

Zahvaljujemo Josipu na ovom zanimljivom intervjuu i želimo mu puno uspjeha u budućnosti!

Posljednje objave