Jack Ma nije više većinski vlasnik Ant Group!

Suosnivač i izvršni direktor Alibabe Jack Ma više neće kontrolirati kineskog fintech diva Ant Group.

Aktualne kolumne

Suosnivač i izvršni direktor Alibabe Jack Ma više neće kontrolirati kineskog fintech diva Ant Group. Dioničari Fintech diva izglasali su provedbu niza prilagodbi koje će dovesti do odlaska milijardera iz Ant Groupa, izvijestio je Reuters.

Kineski regulatori zaustavili su planirani IPO Ant Group-a vrijedan 37 milijardi dolara u Hong Kongu 2020.

Ant Grupa je u priopćenju rekla da prilagođava svoju vlasničku strukturu na način da “nijedan dioničar, sam ili zajedno s drugim stranama, neće imati kontrolu nad Ant Grupom”.

Prethodno je Jack Ma neizravno bio odgovoran za gotovo 54% dionica tvrtke. Uz nove prilagodbe strukture, kineski milijarder držat će samo oko 6,2% glasačkih prava u tvrtki. Kineski regulatori nisu bili ljubazni prema osnivaču Alibabe od njegovih komentara o politici vladine regulacije. Ranije je Alibaba kažnjena s 2,75 milijardi dolara kazne zbog navodne nepoštene prakse.

Kineske tvrtke Alibaba i Ant Group uložile su u metaverse u određenoj mjeri. Alibaba je prošle godine u svibnju uložila 60 milijuna dolara u kineskog proizvođača naočala za proširenu stvarnost Nreal. Grupa Ant Group ostala je optimistična u pogledu metaverzuma i virtualne stvarnosti tijekom cijele godine. Međutim, s odlaskom Jacka Maa kao vodećeg dioničara u tvrtki, bit će zanimljivo vidjeti kako će fintech div pristupiti metaverzumu.

Godine 2021. osnivač Alibabe potpuno je nestao iz javnosti nakon što su kineska regulatorna tijela zapalila IPO Ant Group, a njegovi su drugi poslovi također bili pod lupom. Bilo je nekoliko izvještaja o tome gdje je Jack Ma boravio svih ovih mjeseci. Reuters je izvijestio da je kineski milijarder primijećen na druženju u Bangkoku ovaj tjedan.

Jack Ma nije davao nikakve javne komentare otkako je 2022. u Šangaju oštro kritikovao kineske financijske regulatore.

Izvor: Coingape

Posljednje objave