Izvještaj o stanju Solane za prvi kvartal 2024. godine

Share

1.    Uvod

Solana (SOL) je integrirani, open-source blockchain otvorene infrastrukture za izgradnju skalabilnih aplikacija, te s ciljem usklađivanja globalnih informacija brzinom svjetlosti. Razvoj mreže i ekosustava podržavaju neprofitna Solana Foundation, Solana Labs, kao i mnoge treće strane organizacije, uključujući Anzu, Colosseum, Helius i Superteam.

2.      Pregled važnijih metrika za Q1 2024.

2.1.                        Prihodi i tržišna kapitalizacija

Ovaj pregled započinjemo sa možda i najvažnijim financijskim pokazateljem za investitore, a to su prihodi. Osim što pregled otvaramo s ovom kategorijom, ujedno pokazujemo i impresivnu brojku od 98,8 milijuna američkih dolara prihoda, što je porast od 597,20 posto u odnosnu na prethodni kvartal, te nevjerojatnih 2570,27 posto u odnosu na prvi kvartal prije godinu dana.

Ovaj porast prihoda, uzgredno prati i rast cirkulirajuće tržišne kapitalizacije, za 97,30 posto u odnosu na posljednji kvartal, te za 993,67 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine. U vremenskom preiodu od godine dana (engl. YoY) tržišna kapitalizacija sa tadašnjih 7,9 milijardi američkih dolara porasla je na trenutnih 86,4 milijarde dolara.

2.2.                        Aktivnosti na mreži

Ovo izvješće pruža detalje o aktivnosti na Solana blockchain mreži tijekom prvog kvartala tekuće godine. Mjerenja uključuju broj transakcija koje nisu povezane s glasanjem (poput trgovanja) i broj korisnika koji su platili naknade za te transakcije. Uspoređujući s prethodnim kvartalom, primijećen je značajan porast u oba segmenta: broj platitelja naknada povećao se za 214%, dok je prosječni broj transakcija dnevno koje nisu glasovi porastao za 71%.

Unatoč ovom rastu, primijećen je i porast u broju neuspjelih transakcija koje nisu glasovi, s čak 62% transakcija koje nisu uspjele u prvom kvartalu. Neuspjele transakcije, iako tehnički neuspjele, još uvijek su naplaćene i izmijenile stanje na mreži. One uglavnom potječu iz aktivnosti arbitražnih botova ili korisničkih trgovanja na decentraliziranim mjenjačnicama (DEX-ovima), gdje je utjecaj cijene bio veći od postavljenog maksimuma.

2.3.                        Performansa i nadogradnje mreže

Dana 6. veljače 2024., mreža Solane doživjela je svoj prvi prekid rada u gotovo godinu dana, koji je trajao oko 5 sati zbog greške u starom programu za učitavanje. Unatoč tome, mreža je inače dobro funkcionirala, no povećana upotreba je uzrokovala navedene probleme.

Nakon provedene analize Identificirani problemi su uključivali:

  • Planer transakcija: Trenutna implementacija ima ograničenja u poretku i uključivanju transakcija, a nova nadogradnja planera predložena je za travanj kako bi se riješili ti problemi.
  • Mrežno povezivanje: Iako je implementacija protokola prijenosa podataka QUIC pomogla eliminirati prekide uzrokovane spamom, također je doprinijela problemima s kongestijom. Core developeri rade na rješenjima.
  • Tržište naknada: Trenutno tržište naknada na Solani je neefikasno, a nadogradnja planera predložena je kao rješenje za poboljšanje stanja.

Solana Fondacija je također predložila korake koje programeri mogu poduzeti za poboljšanje performansi, uključujući implementaciju prioritetnih naknada i optimizaciju upotrebe računskih jedinica programa.

Najvažnije lansiranje ovog kvartala bilo je proširenje tokena, koje omogućuje konfigurabilne značajke za izdavače tokena. Ova proširenja omogućuju značajke koje su inače moguće samo u određenim okruženjima, a nekoliko ih je već aktivno, uključujući i proširenje za povjerljive prijenose. Nadogradnja mreže V1.17 također je donijela ZK podršku i razna poboljšanja za učinkovitost mreže.

2.4.                        Ekosistem Solane

Solana nastavlja dalje širiti i kreirati nove grane poslovanja i suradnje u svojem ekosistemu. Osim tradicionalnih centraliziranih mjenjačnica Cube i Backpack, predana je i štafeta novijoj gorućoj ekipi iz decentraliziranih mjenjačnica kao što su Jupiter, Orca i Raydium.

Jedan od najznačajnijih pokazatelja uspjeha bio je nagli porast prosječnog dnevnog volumena na decentraliziranoj razmjeni (DEX) Solane, koji je porastao za 319% u odnosu na prethodni kvartal, dosegnuvši iznos od 1,5 milijardi dolara. Ovaj nagli skok ukazuje na sve veću popularnost Solane kao omiljenog odredišta za maloprodajne korisnike i trgovce memecoinima.

Zajednica Solana entuzijasta i kreatora se nastavlja širiti dalje, a u našem podneblju posebno mjesto zauzima Balkan Superteam, koji je u prethodnih par mjeseci privukao veliku pažnju na sebe.

Uz to, Solanin ekosustav je napravio značajan korak prema daljnjoj decentralizaciji s lansiranjem razvojnog dućana Anza i organizacije za rast Colosseum. Ovi projekti pružaju infrastrukturnu potporu i potiču rast i razvoj projekata na Solani, jačajući time njen ekosustav.

2.5.                        DeFi

Solanin DeFi TVL (vrijednost zaključanih sredstava) porastao je za 232% u odnosu na prethodno tromjesečje i sada iznosi 4,9 milijardi dolara, što svrstava Solanu na četvrto mjesto među mrežama. Protokol za posuđivanje i prinose Kamino skočio je s četvrtog na prvo mjesto po TVL-u u DeFi protokolima na Solani. Njegov protokol za posuđivanje završio je kvartal s gotovo 1,3 milijarde dolara u TVL-u, što je porast od 811% u odnosu na prethodno tromjesečje.

Iako je MarginFi izgubio udio na tržištu, i dalje je doživio pozitivan rast u odnosu na prethodno tromjesečje, s TVL-om koji se povećao za 131% na 780 milijuna dolara. Krajem veljače, MarginFi je objavio bijelu knjigu za YBX, nadolazeći stabilni kovanac podržan LST-om. Bijela knjiga nagovješta MarginFi token, primjećujući da bi token upravljanja mogao pomoći u upravljanju lošim dugovanjima, slično kao MKR u MakerDAO-u. Program bodova MarginFi-a pokrenut je 3. srpnja 2023., ali još uvijek nema najave o lansiranju tokena. MarginFi je također lansirao flash kredite i mogućnost vraćanja kredita s kolateralom.

Nakon Kamina i MarginFi-a po TVL-u slijedi DEX Raydium s 679 milijuna dolara, Jupiterov perps protokol s 384 milijuna dolara, protokol za posuđivanje Solend s 351 milijun dolara i Driftov perps protokol s 345 milijuna dolara. Solanina DeFi TVL postala je koncentriranija u vrhunskim protokolima, s njezinom DeFi raznolikošću koja je smanjena s 14 na 9. DeFi raznolikost mjeri broj protokola koji čine 90% ukupnog TVL-a mreže.

2.6.                        Stabilne valute

Solana, blockchain platforma, doživjela je značajan rast u tržišnoj kapitalizaciji stabilnih kovanica u prvom tromjesečju 2024. godine. Ukupna vrijednost stabilnih kovanica na Solani povećala se za 55%, dosegnuvši iznos od 2.8 milijardi dolara. Ovaj rast uglavnom je potaknut rastom USDC-a, jedne od najpoznatijih stabilnih kovanica koja je zabilježila porast od 111% u odnosu na prethodno tromjesečje, dosegnuvši vrijednost od 2 milijarde dolara. Sada Solana drži drugo mjesto po ukupnom iznosu USDC-a, odmah iza Ethereuma.

Krajem ožujka, na Solani je pokrenut Cross-Chain Transfer Protocol (CCTP) od strane tvrtke Circle. Ovaj protokol omogućuje USDC-u da se lako prenosi između različitih blockchain mreža bez potrebe za posebnim načinom omotavanja (wrapped). Mnogi DeFi, interoperabilni i platni protokoli na Solani već su integrirali CCTP.

Također, nekoliko izdavatelja stabilnih kovanica, uključujući Paxos i GMO Trust, počeli su koristiti proširenja tokena, što je omogućilo stabilnim kovanicama da se bolje integriraju u Solanin ekosustav. Paxos je proširio svoj program stabilne kovanice USDP na Solanu, što je Solani pružilo dodatnu podršku i omogućilo joj da postane druga mreža, nakon Ethereuma, koja podržava USDP. Na Solani je zabilježena opskrba od 250.000 tokena USDP-a do kraja tromjesečja.

2.7.                        Nezamjenjivi tokeni (NFT)

U prvom tromjesečju 2024., tržište nezamjenjivih tokena (NFT-ova) na Solani doživjelo je značajan rast. Prosječna dnevna trgovina NFT-ima porasla je za 57% u odnosu na prethodno tromjesečje, dosegnuvši 7.6 milijuna dolara. Unatoč kratkotrajnom usporavanju u siječnju i veljači nakon iznimnog rasta u prosincu 2023., trgovina se ponovno povećala u ožujku 2024., što ukazuje na kontinuiranu vitalnost ovog sektora.

Jedan od ključnih igrača na Solani je Tensor, platforma za NFT-ove čiji je udio u organskoj trgovini porastao na 71%, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodno tromjesečje. Nedavno je Tensor Foundation predstavio TNSR token za upravljanje protokolom te uveo nove značajke poput Price Locka, koji omogućuje trgovanje opcijama na NFT-ovima. S druge strane, Magic Edenova trgovina doživjela je smanjenje udjela na 25%, što je smanjenje od 18% u odnosu na prethodno tromjesečje. Otvorenje Non-Fungible DAO-a, koji koristi vlastiti token $NFT, i lansiranje nagradnog programa samo su neke od akcija koje je poduzeo Magic Eden kako bi ojačao svoju poziciju.

Također, vrijedi istaknuti najpopularnije NFT kolekcije u prvom tromjesečju, uključujući Froganas, Mad Lads i Tensorians, koji su doprinijeli rastu trgovine.

Metaplex, kao jedan od ključnih igrača u Solaninom ekosustavu NFT-ova, predstavio je novi standard nazvan Core. Ovaj standard koristi jednostavan računski dizajn i fleksibilan sustav dodataka, što pruža korisnicima nove mogućnosti za prilagodbu NFT-ova prema njihovim potrebama. Također, Metaplex je najavio da će 50% svih povijesnih i budućih naknada protokola biti korišteno za kupnju MPLX i slanje u Metaplex DAO, što dodatno potiče aktivnosti u ekosustavu.

Nadalje, bilježimo porast eksperimentiranja s različitim standardima tokena u ovom tromjesečju. Jupiter i Ovols surađivali su na WEN New Standardu (WNS) za NFT-ove, dok su drugi entiteti istraživali epNFT, TinySPL i SPL-404.

3.    Zaključak

U zaključku, izvještaj o stanju Solane za prvi kvartal 2024. godine pruža dubok uvid u različite aspekte njenog razvoja i performansi. Financijski pokazatelji pokazuju značajan rast prihoda i tržišne kapitalizacije, što svjedoči o snažnoj ekspanziji mreže. Aktivnosti na mreži bilježe porast u broju transakcija i korisnika, iako su se pojavili problemi s neuspjelim transakcijama koje zahtijevaju dodatnu pažnju.

Performanse i nadogradnje mreže također su detaljno analizirane, s naglaskom na otkrivanju i rješavanju problema koji su doveli do nedavnog prekida rada. Iako su se pojavili izazovi, Solana je pokazala svoju otpornost i spremnost za rješavanje problema kako bi osigurala stabilan rad mreže.

Ekosistem Solane nastavlja rasti i diversificirati se, s novim projektima i inicijativama koje podržavaju rast i razvoj. DeFi sektor bilježi impresivan rast, dok su stabilne valute postale sve značajnije u ekosustavu. Tržište NFT-ova također doživljava značajan porast aktivnosti, potvrđujući Solanu kao važno odredište za trgovinu nezamjenjivim tokenima.

Kroz inovacije, suradnju i kontinuirano poboljšavanje, Solana nastavlja graditi svoju poziciju kao jedna od vodećih blockchain platformi, potičući razvoj širokog spektra aplikacija i usluga. Ovaj izvještaj pruža temeljnu analizu stanja Solane u prvom kvartalu 2024. godine i predstavlja važan resurs za sve koji prate njezin razvoj i sudjeluju u njenom ekosustavu.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik