Hoće li AI i institucionalno prihvaćanje Bitcoina pomoći u proširenju blockchain tehnologije

Share

Kao što smo vidjeli posljednjih dana, zajedno s odobrenjem Bitcoin ETF-ova u SAD-u, Bitcoin ETF-ovi su također odobreni u Aziji—točnije u Singapuru, Hong Kongu i Japanu. Da stvari budu još zanimljivije, azijska regija je doživjela odobrenje prvog Ethereum ETF-a. Hoće li to potaknuti SAD da ubrza svoju odluku o Ethereum ETF-u? Saznat ćemo 23. lipnja. U ovoj je kolumni moj cilj potaknuti raspravu o potencijalnim tehnologijama i industrijama koje bi mogle potaknuti masovno prihvaćanje blockchain tehnologije pa krenimo!

Tokenizacija imovine (RWA)

Tokenizacija uključuje stvaranje digitalnog prikaza imovine iz stvarnog svijeta na blockchainu i to mogu biti nekretnine, umjetnine, obveznica i roba. U principu to može biti sve čime u današnjoj digitalnoj ekonomiji trgujemo. Ovaj proces uključuje identifikaciju i strukturiranje imovine, osiguravajući usklađenost sa zakonskim i regulatornim standardima.

Pametni ugovor kreiran je na blockchainu za upravljanje izdavanjem, prijenosom i upravljanjem tokenima, koji predstavljaju djelomične vlasničke udjele u osnovnoj imovini. Svaki token utjelovljuje razmjerni udio, prava i obveze nositelja. Tokeni se sigurno pohranjuju na blockchainu putem kriptografije, a pristupom se upravlja putem parova javnih/privatnih ključeva.

Pretvaranjem tradicionalno nelikvidne imovine u digitalne tokene, tokenizacija omogućuje investitorima posjedovanje dijelova skupe imovine i trgovanje njima na usklađenim sekundarnim tržištima. Blockchain knjiga omogućuje globalno trgovanje 24/7, čineći ove tokene dostupnijima ulagačima uz povećanje likvidnosti. Pametni ugovori automatiziraju ključne procese, poput raspodjele dividendi i upravljanja, minimizirajući oslanjanje na posrednike, smanjujući transakcijske troškove i poboljšavajući učinkovitost.

RWA projekti sa najviše zaključane vrijednosti, izvor: DefiLlama

Jedan od projekata koji je često spomenut je Ethena koji ima za cilj stvoriti stablecoin nazvan eUSD koji svoju vrijednost održava stabilnom poput američkog dolara korištenjem kripto ulaganja i strategija trgovanja umjesto tradicionalnih bankovnih rezervi. Podsjeća li vas ovo na nešto? 😉

Hoće li razvoj umjetne inteligencije pomoći u masivnoj adopciji blockchain tehnologije?

Masivna transformacija poslovanja i upravljanja vođena blockchainom, prema mom subjektivnom mišljenju udaljena je od nas godinama. To je iz razloga jer blockchain nije disruptivna tehnologija, koja može napasti tradicionalni poslovni model s rješenjima koja imaju niži trošak i time brzo preuzeti dosadašnje tvrtke. Blockchain je temeljna tehnologija, koja ima potencijal kreirati nove temelje za naš ekonomski i društveni sustav. Iako će utjecaj blockchaina biti ogroman, proći će godine dok blockchain ne uđe u infrastrukturu naše ekonomije i društva.

Potencijalna poboljšanja koja bi mogla nastati u sinergiji AI-ja i blockchain tehnologije

Umjetna inteligencija ima transformativnu ulogu u blockchain tehnologiji poboljšavajući donošenje odluka, skalabilnost i automatizaciju pametnih ugovora. Algoritmi umjetne inteligencije analiziraju velike količine podataka s blockchain mreža, pružajući vrijedne uvide za otkrivanje prijevara, procjenu rizika i prediktivnu analitiku, dok istodobno identificiraju sumnjive transakcijske obrasce kako bi poboljšali usklađenost i sigurnost.

Skalabilnost i učinkovitost poboljšavaju se putem AI-jem pogonjenih mehanizama konsenzusa koji optimiziraju računalne resurse, dok prediktivna analitika predviđa mrežni promet, smanjujući latenciju tijekom vršnih razdoblja. AI također automatizira izvršenje pametnih ugovora, minimizirajući ljudske pogreške i kontinuirano usavršavajući parametre ugovora na temelju povijesnih podataka kako bi se optimizirala izvedba.

Koje probleme pokušavaju rješiti AI+Blockchain projekti

Među vodećim inovatorima u ovom prostoru su Fetch.ai, Render, Bittensor i Paal AI, od kojih svaki na jedinstven način rješava ključne izazove poput AI agenata, distribuirane računalne snage, machine learninga i naprednih chatbotova.

Fetch.ai ima za cilj stvoriti decentraliziranu ekonomiju koristeći inteligentne softverske agente koji mogu autonomno komunicirati i optimizirati aktivnosti u različitim sektorima. Ovi agenti donose učinkovitost i automatizaciju u industrije poput transporta, energetike i opskrbnih lanaca. Bittensor uvodi otvoreno i decentralizirano tržište za AI istraživanje. Potiče sudionike da doprinesu svoje modele strojnog učenja i računalne resurse mreži u zamjenu za nagrade. Paal AI fokusiran je na praktične primjene koje pomažu tvrtkama pojednostaviti svoje radne procese putem automatizacije i napredne analitike.

AI & Big Data projekti prema tržišnoj kapitalizaciji, izvor: CoinMarketCap

Njihovi inteligentni chatbotovi i alati za analitiku podatka nude praktična rješenja u području korisničke podrške, automatiziranjem ponavljajućih zadataka. Render Network je decentralizirana platforma koja omogućuje pojedincima i tvrtkama da podijele svoje neiskorištene računalne resurse za grafičko renderiranje. Time projekt rješava ključne probleme s kojima se suočavaju umjetnici, dizajneri i animatori u kreativnoj industriji.

Što se dešava u blockchain gamingu?

Dok poslovni modeli iz blockchain igrara transformiraju industriju s decentraliziranim ekosustavima i inovativnom mehanikom, tradicionalni igrači često izražavaju otpor ili skepticizam prema kripto igrama. Mnogi smatraju da je krivulja učenja strma zbog potrebe za razumijevanjem koncepata blockchaina poput novčanika, NFT-ova i tokena. Također se bore s volatilnošću i špekulativnom prirodom imovine temeljene na kriptovaluti, što može odvratiti dugoročna ulaganja. Osim toga, neki igrači smatraju da kripto igrama nedostaje kvaliteta i dubina tradicionalnih igara te daju financijskim aspektima prednost nad igranjem. Ovaj skepticizam naglašava potrebu da programeri riješe te probleme pružanjem zanimljivog i inovativnog iskustva igranja.

Najpopularnije blockchain igre u 2024, Izvor: Web3Games_Daily

Blockchain gaming uvodi decentralizirana gospodarstva u kojima igrači zarađuju tokene u igri kojima se može trgovati ili pretvoriti u stvarnu vrijednost. Modeli Play-to-earn financijski nagrađuju igrače za njihove aktivnosti u igri, nudeći igračima nov način da unovče svoje vještine i vrijeme. Koristeći transparentnost blockchaina, programeri mogu stvarati igre s jedinstvenim mehanikama kao što su dokazano poštene nagrade i decentralizirano upravljanje putem decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO). Igrači mogu glasovati o pravilima igre i sudjelovati u evoluciji igre, pridonoseći interaktivnijem ekosustavu vođenom igračima.

Kao što sam u prethodnoj kolumni spomenuo da postoje nišni blockchainovi, jedna od niša je blockchain za gaming. Oni su posebno dizajnirani za rješavanje jedinstvenih izazova u gamingu, pružajući visoku propusnost, niske naknade i besprijekornu integraciju nezamjenjivih tokena (NFT-ova). Ronin, primjerice, L2 rješenje koji je stvorio Sky Mavis, razvijen je kako bi prevladao visoke naknade i zagušenja na Ethereumu, omogućujući brze i pristupačne transakcije posebno za Axie Infinity.

Flow, L1 blockchain iz Dapper Labsa, dizajniran je za masovno skaliranje za popularne aplikacije poput NBA Top Shot, omogućujući glatko korisničko iskustvo i masovnu adopciju. Immutable X, L2 rješenje na Ethereumu, nudi zero-fees i brze transakcije prilagođene gamingu, podržavajući igre poput Gods Unchained. WAX, L1 blockchain, naglašava jednostavno stvaranje i trgovanje NFT-ovima za gaming, pogoneći decentralizirane ekosustave poput Alien Worlds. Ovi blockchainovi fokusirani na gaming osiguravaju da developeri i igrači mogu graditi i komunicirati unutar decentraliziranih ekonomija bez ograničenja.

Hvala vam što čitate i istražujete ove uzbudljive teme sa mnom! Ukoliko želite dalje diskutirati temu slobodno posjetite moj LinkedIn i vidimo se na BlockSplitu.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik