Davos 2023: Digitalne valute su budućnost!

Panel Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) sastavljen od čelnika središnjih banaka i globalnih pružatelja tehnoloških usluga profilirao je digitalne valute središnje banke (CBDC) kao budućnost novca središnje banke.

Aktualne kolumne

Panel Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) sastavljen od čelnika središnjih banaka i globalnih pružatelja tehnoloških usluga profilirao je digitalne valute središnje banke (CBDC) kao budućnost novca središnje banke, predstavljajući ih kao jedno od rješenja za ograničenja u današnjem sektoru plaćanja. Međutim, oni su također izjavili da postoji nekoliko ograničenja kojima se još treba pozabaviti.

Panel digitalnih valuta središnje banke, dio sastanaka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, naglasio je da ima velika očekivanja od digitalnih valuta središnje banke (CBDC) kao dijela budućnosti novca središnje banke.

Panel, koji se sastoji od središnjih bankara poput Julia Velardea, guvernera Centralne banke Perua, Lesetje Kganyaga, guvernera Južnoafričke rezervne banke, i Amira Yarona,
guverner središnje banke Izraela, primijetio je nekoliko navodnih prednosti koje bi ti novi financijski alati mogli predstavljati, ali je također istaknuo poteškoće u njihovoj učinkovitoj provedbi.

Guverner Velarde objasnio je da, po njegovom mišljenju, CBDC-ovi rastu kao rješenje za plaćanja i kredite koje nadilazi bankarsku integraciju. Po njemu, implikacije središnjih banaka u izgradnji ovih alata imaju veze s uspostavljanjem standarda i integracijom privatnih banaka u krug, uz istovremeno pružanje financijske uključenosti ljudima koji su još uvijek izvan tradicionalnog bankarskog sustava.

Za guvernera Kganyaga, jedno od glavnih pitanja za više od 100 banaka na svjetskim razinama koje proučavaju CBDC je probijanje digitalnog jaza koji uključuje nove vrste novca, poput kriptovalute, koja je trenutno u porastu kao alternativa novcu koji izdaje središnja banka , te modernizacija platnih sustava.

U tom smislu smatra da se okruženje mijenja i neke središnje banke smatraju da se trebaju mijenjati s njim, te ponuditi te digitalne alternative. Za Kganyago, u konačnici, potrebna je nacionalna rasprava na strani potražnje, gdje su veliki problemi povezani s javnim izborom o korištenju CBDC-a.

Zaključio je objašnjenjem da će problemi implementacije CBDC-ova za nacionalna i prekogranična plaćanja ležati više na regulatornoj nego na tehnološkoj strani, budući da će oni morati biti usklađeni s propisima nekoliko jurisdikcija iz cijelog svijeta.

Izvor: News.bitcoin

Posljednje objave