David Mustač: „FinTech konferencija nadmašila je sva očekivanja”

Share

Po završetku konferencije FinTech: Unleashing the Future of Digital Economy, Kripto Dnevnik je istražio pozadinu odlične organizacije ovog eventa, te je saznao koji narativi i trendovi se mogu očekivati u narednom periodu.

Pričali smo sa Davidom Mustačom, koji je uz Denija Bedića bio najzaslužniji za perfektnu realizaciju. David se klasificira kao tehnološki entuzijast. Nedavno je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Rijeci i već se nekoliko godina bavi podatkovnim inženjerstvom i istraživanjem tehničkog dijela blockchain tehnologije. Jedan je od osnivača istraživačke organizacije Riteh Blockchain Team, u kojoj je bio na pozicijama istraživača, projektnog menadžera te sada obnaša dužnost operativnog menadžera. Također, trenutno radi kao research analyst za jedan američki venture capital.

  • Konferencija “FinTech: Unleashing the Future of Digital Economy” privukla je vrlo zanimljiva imena, ali i predavače. Koliko je bio zahtjevno sve organizirati?

Sve postignuto bio je rezultat dvogodišnjeg sudjelovanja u blockchain konferencijama s moje  strane, te fintech konferencijama sa strane drugog organizatora Denija Bedića. Sa svim  govornicima i panelistima smo se u nekom trenutku upoznali na konferencijama, zajednički  surađivali na projektima, a i uskočili su i naši profesori sa nekim predavačima. Također,  pohađajući te konferencije smo dobili neki osjećaj kako taj proces teče, razgovarali smo sa  organizatorima puno većih konferencija i mislim da smo imali plodno tlo za ostvariti i ovu  našu konferenciju. 

  • Koji narativi i trendovi u svijetu Fintecha dominiraju u tekućoj 2024. godini?

Porast korištenja fintech aplikacija označava značajan trend, s potrošačima koji sve više  prelaze na digitalne platforme za upravljanje svojim financijama. Normalizacija novih  tehnologija plaćanja, poput plaćanja u stvarnom vremenu, mijenja tradicionalne krajolike  plaćanja. Ovaj pomak prema učinkovitijim, digitalnim alternativama označava odmak od  konvencionalnih metoda, vođen potražnjom potrošača za brzinom i praktičnošću. 

Alternativno bodovanje kredita (engl. Credit Scoring) širi pristup kreditima koristeći podatke  izvan tradicionalnih kreditnih ocjena. Ovaj pristup poboljšava financijsku inkluziju nudeći  sveobuhvatniji pogled na financijsko zdravlje pojedinca, čime se zadovoljavaju potrebe  zanemarenih segmenata populacije. 

Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML) na čelu su inovacija u fintechu,  automatizirajući usluge i pružajući personalizirane financijske savjete. Strateška upotreba  velikih podataka (engl. Big Data) i analitike otključava dragocjene uvide u ponašanje  korisnika, optimizira operacije i poboljšava ponudu usluga. Te tehnologije omogućuju  preciznije predviđanje i odlučivanje, prilagođeno individualnim potrebama i ponašanjima. 

Integracija blockchain tehnologije u fintech pojednostavljuje operacije, smanjuje troškove i  jača sigurnost. Njezin utjecaj posebno je značajan u područjima poput međunarodnih  plaćanja, posudbe, zaduživanja i trgovinskog financiranja, ističući njezinu ulogu u povećanju  transparentnosti i učinkovitosti unutar financijskih transakcija.

  • Koje glavne prednosti bi istaknuo kod Fintech industrije?

Fintech industrija koristi tehnološke napretke za redefiniranje financijskih usluga, nudeći  brojne prednosti. Prije svega, znatno povećava pristupačnost, donoseći financijske usluge široj  demografiji, uključujući slabije pokrivene regije, putem digitalnih sredstava poput mobilnog  bankarstva i online platformi. Ova demokratizacija financija pomaže u smanjenju nejednakost  između različitih socioekonomskih skupina. 

Osim toga, fintech se fokusira na poboljšanje korisničkog iskustva koristeći analitiku  podataka i umjetnu inteligenciju. Te tehnologije omogućuju personalizirane usluge, od  prilagođenog financijskog savjetovanja do prilagođenih opcija kreditiranja, povećavajući  angažman i zadovoljstvo korisnika. Učinkovitost je još jedna značajka fintecha, jer digitalni i  automatizirani procesi pojednostavljuju transakcije i smanjuju troškove, nadmašujući brzinu i  praktičnost tradicionalnog bankarstva. 

Fintech je također na čelu financijske inovacije, izazivajući konvencionalno bankarstvo s  disruptivnim modelima kao što su peer-to-peer posudbe, blockchain transakcije i  automatizirani investicijski savjetnici. Te inovacije ne samo da nude nove načine upravljanja  financijama već i potiču konkurenciju i pokreću sektor naprijed 

Sigurnost je od iznimne važnosti u fintechu, s industrija koja usvaja napredne zaštitne mjere  poput biometrije i šifriranja za borbu protiv prijevare i povećanje povjerenja. Važno je  naglasiti da fintech igra ključnu ulogu u financijskoj inkluziji, nudeći pristupačne proizvode i  usluge poput mikro kredita i financijskog obrazovanja povijesno isključenim pojedincima. 

  • Koliko prostora još ima u adopciji blockchain tehnologije na globalnoj razini, te prati li i naše podneblje slične trendove?

Globalno usvajanje blockchain tehnologije doživljava značajan uzlazni trend, a 2024. se ističe  kao godina ključna za šire prihvaćanje, posebno među institucionalnim ulagačima. Očekuje se  da će tržište blockchaina dosegnuti potrošnju od 19 milijardi dolara do 2024 prema Statisti.,  čime se naglašava brz rast i investicije u blockchain rješenja preko različitih sektora. Uz  gotovo 90% tvrtki koje izražavaju interes za njegovu upotrebu ili planiraju usvojiti  tehnologiju, blockchain obećava poboljšanja u sigurnosti, transparentnosti i operativnoj  učinkovitosti. 

U Hrvatskoj, blockchain predstavlja priliku za ubrzavanje razvoja, omogućavajući  preskakanje tradicionalnih razvojnih etapa. U skladu s globalnim trendovima i regulativama  poput MiCA, Hrvatska može postati privlačna destinacija za međunarodne fintech kompanije  i investitore, potičući rast domaćeg digitalnog financijskog sektora. Ova tehnologija ne samo  da jača lokalni fintech ekosistem, već i potiče inovacije, omogućavajući lokalnim firmama da  se istaknu na globalnom tržištu. 

Turizam, koji je jedna od ključnih gospodarskih sektora u Hrvatskoj, također istražuje  mogućnosti primjene blockchain tehnologije. Prema posljednjim saznanjima turisti mogu doći  ljetovati u Hrvatsku i sve plaćati kriptom ukoliko se odluče za to.

  • Smatraš li da je nastao preveliki „hype“ oko umjetne inteligencije, ili ona zaslužuje to mjesto?

Rasprava o umjetnoj inteligenciji (AI) kompleksna je tema, zahtijevajući ravnotežu između  entuzijazma za njezin potencijal i opreza oko njezinih implikacija. Autori i stručnjaci poput  Mustafe Suleymana naglašavaju da, iako AI predstavlja granicu inovacija sposobnu za  rješavanje nekih od najvećih izazova u zdravstvu, znanosti o okolišu i šire, on također  postavlja značajne etičke, izazove privatnosti i izazove u zapošljavanju kroz koje društvo  mora pažljivo navigirati. 

“Hype” oko AI često proizlazi iz njezinih revolucionarnih uspjeha, pokazujući njezinu  sposobnost za revoluciju industrija i doprinos društvenom napretku. Ovaj entuzijazam nije  neosnovan; sposobnosti AI-a za poboljšanje donošenja odluka, automatizaciju dosadnih  zadataka i pružanje novih uvida u složene probleme zaslužuju značajnu pažnju i ulaganje. 

Suprotno tome, kritička perspektiva potiče na umjereniji pristup. Naglašava važnost razvoja  AI unutar okvira etičkih smjernica i robusnog upravljanja kako bi se ublažili potencijalni  rizici kao što su pristranost algoritama, gubitak privatnosti i gubici radnih mjesta. 

  • Kako gledaš na trenutnu fazu kriptoindustrije, smatraš li da smo ušli u dugo očekivani „bull market“?

Trenutna faza kripto industrije sugerira da smo na pragu ulaska u fazu rasta tržišta.  Povijesno gledano, Bitcoin halving bio je značajan događaj koji je često bio praćen  razdobljima povećanog rasta cijena i tržišnog interesa. Očekivanje smanjene nove opskrbe  može dovesti do špekulativne kupnje u mjesecima koji prethode halvingu. Važno je dodati  ulazak institucionalnih investitora koji kupuju velike količine Bitcoina. Njihov dolazak na  tržište dodatno podiže interes i potencijalno stabilizira cijenu Bitcoina, s obzirom na njihovu  sposobnost da ulažu velike sume novca. Iako institucionalni ulagači mogu pružiti dodatnu  stabilnost i legitimitet kripto tržištu, njihova reakcija na velike padove cijena i dalje  predstavlja neizvjesnost. To je osobito istinito u kontekstu tržišnih ciklusa i volatilnosti koja  karakterizira kripto tržišta. 

  • Primijetili smo veliki odaziv prije svega studenata, smatraš li da ova konferencij otvara vrata sličnim eventima?

Mislim da otvara. Obzirom da smo kao organizacija na Tehničkom fakultetu organizirali ovu  konferenciju, mislim da ovo može biti poticaj ostalim organizacijama i udrugama na  tehničkom fakultetu koje su brojne i pokrivaju razne tehnološke grane. Također, mislim da bi  trebalo alocirati još više sredstava za rad tih udruga jer zapravo te udruge su ono što studente  priprema za tržište.

Moja poruka studentima bi bila uključite se čim ranije možete u rad  udruga, ako je moguće već na prvoj godini. Kroz njih ćete shvatiti čime se želite baviti,  otvoriti će vam prilike za povezivanje sa industrijom i potencijalnim pronalaskom posla.  Istovremeno ćete moći proživjeti onaj studentski život kojeg vjerojatno svi zamišljamo kada  dolazimo na faks, ali proživjet ćete ga sa ambicioznim ljudima koji će vas gurati naprijed ili  ćete vi sami biti inspiracija tim ljudima.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik