Da li je osvajanje 75k od strane bitcoina izazovnije nego što se očekivalo?

Share

Bitcoin (BTC), kao vodeća kriptovaluta na globalnom tržištu, nedavno je zabilježio brzi porast u metrikama realizirane kapitalizacije kratkoročnih holdera (STH). Ova realizirana kapitalizacija, koja se razlikuje od standardne tržišne kapitalizacije, računa se na temelju cijene po kojoj je coin posljednji put premješten, umjesto na temelju trenutne tržišne cijene. Ovaj svježi porast u realiziranoj kapitalizaciji mogao bi ukazivati na to da se formirao lokalni vrh, što može biti ključni trenutak za investitore i analitičare.

Što je realizirana kapitalizacija i zašto je važna?

Realizirana kapitalizacija pruža dublji uvid u stvarne financijske aktivnosti na tržištu bitcoina. Za razliku od tržišne kapitalizacije koja množi ukupnu količinu bitcoina s trenutnom cijenom, realizirana kapitalizacija računa vrijednost svakog coina prema cijeni po kojoj je zadnji put premješten. Ovaj pristup omogućava precizniju analizu koliko su investitori zapravo spremni platiti za bitcoin u različitim vremenskim periodima.

Analiza trenutnih kretanja

Analitičar Amr Taha iz CryptoQuant Insights naglasio je da je metrika promjene realizirane tržišne kapitalizacije kratkoročnih holdera (STH) doživjela dramatičan skok iznad 10 milijardi dolara. Ova metrika prati cijenu po kojoj su coini zadnji put premješteni za kratkoročne investitore, što omogućava detaljnu analizu njihovih aktivnosti. Taha je primijetio da su povećanja STH realizirane kapitalizacije od preko 6 milijardi dolara obično povezana s holderima koji ostvaruju male profite i kupcima koji ulaze na tržište tijekom vrhova cijena. Iako ovo povećanje ne jamči neposredni pad cijene, povijesni podaci od ožujka 2023. pokazuju da su skokovi iznad 6 milijardi dolara često bili praćeni tržišnim korekcijama u narednim tjednima.

Dugoročni holderi i njihove aktivnosti

Osim kratkoročnih holdera, metrika također prati promjene realizirane kapitalizacije dugoročnih holdera (LTH). U ožujku 2024., 7-dnevna realizirana kapitalizacija dugoročnih holdera pala je ispod 6 milijardi dolara. Ovaj pad obično ukazuje na aktivnost uzimanja profita od strane dugoročnih holdera. Kada dugoročni investitori počnu realizirati profit, to često označava lokalne vrhove tržišta. Ovi podaci sugeriraju da, iako postoji optimizam na tržištu, dugoročni investitori možda vide trenutne cijene kao povoljne za uzimanje profita, što može signalizirati predstojeće korekcije.

Trenutni izazovi na tržištu bitcoina

Unatoč značajnom rastu, bitcoin još uvijek nije uspio nadmašiti povijesni maksimum postavljen u ožujku na 73.7 tisuća dolara. Aktivnost kratkoročnih holdera, koja uključuje realizaciju profita i ulazak novih kupaca tijekom visokih cijena, može usporiti daljnji rast cijene bitcoina. Ovi faktori zajedno sugeriraju da bi trenutna situacija na tržištu mogla omesti planove onih koji očekuju daljnji rast cijene bitcoina.

Zaključak

Razumijevanje ovih metričkih pokazatelja ključno je za investitore jer im omogućava bolje predviđanje mogućih tržišnih korekcija ili vrhova. Ulaganje u bitcoin uvijek nosi određenu razinu rizika, a praćenje metrike kao što su STH i LTH realizirana kapitalizacija može pomoći u donošenju informiranih odluka. Iako osvajanje 75,000 dolara po bitcoinu može izgledati kao dostižan cilj, trenutni podaci sugeriraju da put do tog cilja može biti izazovniji nego što se prvotno očekivalo. Investitori bi trebali biti oprezni i pažljivo pratiti tržišne pokazatelje kako bi optimizirali svoje strategije ulaganja.

Razumijevanje ovih metričkih pokazatelja ključno je za investitore jer im omogućava bolje predviđanje mogućih tržišnih korekcija ili vrhova, pomažući im u donošenju informiranih odluka.

Kripto Dnevnik
Kripto Dnevnikhttp://kriptodnevnik.com
Vaš dnevnik u svijet kriptovaluta.

Najnovije vijesti

Edukacija uz Kripto Dnevnik